Datum objave: 20. Travanj 2017

Liars, Frankie Cosmos i Trobecove krušne peći na SuperUhu!

Diana Ferić
Diana Ferić

SuperUho Festival još nije objavio niti polovicu gostujućih imena, a njihov popis je već sad impresivan: Billy Bragg, Buzzcocks, Conor Oberst, Gracin, Jessy Lanza, Sara Renar i Shellac. Od danas su tom popisu pridodana dva američka i jedno hrvatsko glazbeno ime, priopćili su danas organizatori.

Liars su tijekom svojih 17 godina postojanja u 3 navrata gostovali u Hrvatskoj, svaki put promovirajući aktualni album, a njihov posljednji nastup ostat će zapamćen kao jedan od vrhunaca, i za mnoge najvećih iznenađenja, prvog Terraneo festivala. Odsviravši presjek karijere prilično su vjerno demonstrirali vlastitu transformaciju od velikih nada njujorške dance punk scene s početka stoljeća, do glasne i nerijetko bučne plesne elektronike koja njihovim zvukom dominira zadnjih desetak godina.

Liars nam se tako vraćaju nakon šest dugih godina tokom kojih su objavili još dva sjajna albuma "WIXIW" i "Mess", te počeli iskazivati sve veći komercijalni potencijal, uslijed čega su postali traženom robom na sve brojnijim europskim festivalima. Kao i prethodnici i ovi su albumi objavljeni za jednu od najdugovječnijih nezavisnih britanskih diskografskih kuća Mute Records, na kojoj su karijeru započeli Depeche Mode, a koja je desetljećima bila dom velikanima poput Nicka Cavea ili New Order. Početkom godine Liars su pustili niz kratkih videozapisa koji su zajedno tvorili riječ THEM nakon čega su krenule špekulacije o još jednom albumu koji bi tijekom 2017. trebao izaći na Muteu.

Kako god bilo, jedino je sigurno da nam se Liars napokon vraćaju i da će Primošten protresti svojim razornim plesnim nastupom kakav se teško zaboravlja.


Imena Frankie Cosoms, Aaron Maine, u glazbenom svijetu sve poznatiji po vlastitom projektu Porches u kojem Greta svira bas gitaru.

 

Željno iščekivani nasljednik, odnosno drugi njen "pravi" album prigodno nazvan "Next Thing", objavljen je 2016. godine za Bayonet Records. Bez obzira na još bolju produkciju i bogatije aranžmane, Gretina spontanost i šarm i dalje izbijaju iz svake sekunde ovog albuma, a sada već gotovo dvominutne skladbe imaju tu sposobnost da vas uvuku svoju priču, zavuku vam se pod kožu i drže vas još dugo nakon što su odslušane. Nakon svih mogućih epiteta koje je ovim izdanjem pobrala, bilo je jasno da je došlo vrijeme da Greta napravi idući veliki korak u vidu prve europske turneje u sklopu koje je prošle jeseni posjetila i Zagreb, izazvavši neskriveno oduševljenje iznenađujuće brojne publike, kako iznimno uvjerljivom izvedbom, tako i svojom skromnošću i neposrednošću. A da je uistinu teško ostati imun na izniman dar i šarm Frankie Cosmos potvrdili su prije tjedan dana i vodeći ljudi Sub Popa svojom objavom da je Frankie Cosmos potpisala ugovor s ovom kultnom etiketom iz Seattlea za koju će uskoro objaviti i novi album.

 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: