Datum objave: 26. Ožujak 2017

Povijesni trenutak: Neopisiv doživljaj za ravnatelja šibenskog Muzeja

Šibenik News
Šibenik News

Pitate se kakav je osjećaj držati u rukama stoljećima star spis?! Kakav je osjeća na svojoj koži osjetiti dodir stoljećima starog artefakta s potpisom jednog od najvećih, ako ne i najvećeg Šibenčanina, Fausta Vrančića?!

 

Taj osjećaj poznaje Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, koji je o tom 'feelingu' posvjedočio na društvenoj mreži Facebook nakon što je rukama držao 'Ostrošku bibliju', prvo cjelovito izdanje Biblije napisano na crkvenoslavenskom jeziku 1580.-81.

 


- Ljudi moji ne mogu vam opisati koji prekrasan osjećaj. Zahvaljujući Don Oleg Petrović i stoljetnom maru Biskupijskog arhiva, u petak, 24. ožujka godine 2017., u ruci sam držao "Ostrošku bibliju" (...). Biblija je tiskana u ukrajinskom gradu Ostrovu, u tiskari Ivana Fedoroviča, uz pomoć ukrajinskog plemića Konstantina Ostroškog - navodi Krnčević, te nastavlja o onom što ga se možda i najviše dojmilo.

 

 

- Ali, nije u tome stvar. Ovu je knjigu koja je tiskana 1581. potpisao vlastoručno naš FAUST VRANČIĆ. Evo još uvijek sam ushićen, jer, da samo znate koje je zadovoljstvo i sreća dotaknuti i prelistati knjigu koju je pred 402 godine svojim rukama prelistavao naš šibenski velikan. Stvarno vam ne mogu opisati taj osjećaj, treba ga doživjeti - iskren je bio ravnatelj šibenskog Muzeja.  

 

 

Fotografije: Željko Krnčević

Iz kategorije: Kultura