Datum objave: 13. Ožujak 2017

Odnedavno line up SuperUho festivala bogatiji za još dva imena

Šibenik News
Šibenik News

Pet dana uoči promjene cijena festivalskih i kamp ulaznica za 4. SuperUho, ovaj glazbeno najizazovniji ljetni festival na Jadranu objavljuje dva nova imena koja dodatno obogaćuju ionako impresivnu postavu dosad objavljenih izvođača; Billy Bragg, Shellac, Conor Oberst, Sara Renar i Gracin.

 

Kad su se u siječnju 1977. mladi manchesterski punkeri pojavili u lokalnom Virgin dućanu s kutijom EP-a na čijem je omotu iznad njihove fotografije pisalo Buzzcocks, a ispod nje "Spiral Scratch", nitko nije mogao znati da je ova četvorka tim potezom pokrenula pravu malu revoluciju unutar glazbene industrije. Ispostavilo se da su odlukom da sami snime, izdaju i distribuiraju svoju glazbu postali jednim od prvih indie bendova na svijetu, te tako utrli put nastanku potpuno nezavisne glazbene scene koja je početkom osamdesetih počela bujati s druge strane Atlantika. Vremenom se pojam indie počeo sve češće koristiti kao kratica od independent, kako bi se opisala nevjerojatno vibrantna bujajuća glazbena scena, koja je u SAD-u postala potpuno nezavisna od dotad nezaobilaznih korporativnih izdavača i distributera.

 

1977. u Velikoj Britaniji situacija bila bitno drugačija, pa su nakon tog pionirskog poteza, koji je polučio neočekivanim uspjehom, budući da je navedeni EP prodan u gotovo nezamislivih 16000 primjeraka, Buzzcocksi su ubrzo potpisali za United Artists Records. Iako su neposredno prije potpisa ugovora ostali bez pjevača Howarda Devotoa, koji se razočaran onim u što se punk počeo pretvarati najprije na godinu dana vratio na fakultet, a potom osnovao legendarni post punk band Magazine, vrlo su brzo pronašli rješenje tako da je gitarist Pete Shelley preuzeo ulogu pjevača, a Steve Diggle bas zamijenio gitarom. Pokazalo se to kao pun pogodak, jer za razliku od većine tadašnjih punk vokala koji su zvučali grubo i prljavo, Shelleyjev se visoki, čisti glas savršeno uklopio u sjajne pop punk pjesme koje je većinom sam i napisao.

 

Tri su studijska albuma objavljena u toj izvornoj fazi djelovanja grupe, sva tri izvrsno primljena od strane kritike i publike, no posebno će se bitnom pokazati fantastična kompilacija singlova nazvana "Singles Going Steady", na kojoj su se našli brojni današnji pop punk klasici poput "What Do I Get?", "Ever Fallen In Love" ili "Orgasm Addict". Album je licencno objavljen i u tadašnjoj Jugoslaviji te je s albumima Gang Of Four i Magazine presudno utjecao na ovdašnji punk i ono što će s vremenom postati poznato kao novi val.

 

Od 1981. Buzzcocksi su u više navrata prestajali s radom i jednako tako više puta mijenjali ritam sekciju, da bi zadnjih 10 godina djelovali u istoj postavi koja se na posljednjim turnejama pokazala fantastična uživo, a koja će tako na najbolji način obilježiti 40 godina djelovanja jednog od najvažnijih britanskih bandova kraja sedamdesetih, ali i četrdeset godina od nastanka indie rocka kojemu su svojom inventivnošću i poduzetnošću upravo Buzzcocks utrli put.

 

Jessy Lanza sjajna je producentica i pjevačica iz kanadskog Hamiltona, koja je pažnju svjetske javnosti na sebe skrenula 2013. izvrsnim albumom prvijencem "Pull My Hair Back" objavljenim za cijenjeni britanski Hyperdub Records. Navedeni je album napisala i snimila sa svojim partnerom Jeremyjem Grenspanom iz Junior Boysa, a u nizu hvalospjeva kojima je bio obasut ističe se cijenjeni britanski Guardian koji je proglašava "posljednjom i vjerojatno najznačajnijom novom nebeskom soul djevojkom".

 

Njen intrigantan i originalan spoj synthpopa i R&B-a ni na drugom, prošle godine objavljenom, albumu "Oh No" gotovo nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa se tako Jessy ponovo našla među 10 finalista za prestižnu kanadsku glazbenu nagradu Polaris, dok je singl "It Means I Love You" u više svjetskih glazbenih magazina proglašen pjesmom godine. U nizu suradnji koje je ostvarila u protekle 4 godine posebno se izdvaja ona s Caribouom, kojem je gostovala na hvaljenom i iznimno uspješnom zadnjem albumu "Our Love", ali i odradila veći dio turneje kojom je album promoviran.

 


Podsjećamo da će se četvrto izdanje SuperUho Festivala ponovo održati u istom intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica na južnom ulazu u prekrasni Primošten, prostoru koji se nalazi na svega par desetaka metara od jedne od najljepših plaža na Jadranu. Kao i posljednjih godina na svim će ključnim lokacijama biti dostupan besplatan wi-fi zahvaljujući Iskonu, koji ostaje vjeran partner i generalni sponzor SuperUha. Središnji dio festivalskog prostora i ove će godine postati Iskonova zona opuštanja, koja će tako u spoju s festivalskom plažom ponovo biti sastavnim dijelom i omiljenim okupljalištem festivalskih gostiju, kako tijekom dana, tako i navečer u pauzama između nastupa izvođača.


U navedenom je prostoru smješten i idiličan kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom, a u kojem, dok ne svira glazba, zvučnu kulisu uz nezaobilazne cvrčke stvara i ugodan šum mora. Kamp će biti otvoren već 5. kolovoza u 121.00 sati i radit će sve do 10. kolovoza u 12:00 sati, a za dva uvodna dana koji će prethoditi glavnom festivalskom programu pripremaju se dodatni sadržaji o kojima će informacije biti dostupne ubrzo.


Ulaznice po cijeni od 220 kuna mogu se kupiti do 18.3., a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 90 kuna. Komplet koji omogućava posjet svim događanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu, još samo devet dana, koštati 310 kuna.

 

Ulaznice se mogu kupiti u:

Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

te putem web stranica Rockmarka i Dirty Old Shopa.

 

Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa cijene ulaznica će biti 250kn (do 18.6.), 290kn (do 7.8.), 320kn (na ulazu), a cijene kamperskih ulaznica će biti, 120kn (do 18.6.) te 150kn (do 9.8.).
 

Iz kategorije: Kultura