Datum objave: 03. Veljača 2017

INICIJATIVE Ivo Brešan zaslužio je da se po njemu nazove šibenski teatar

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku treba dobiti ime najvećeg književnika, intelektualca i moralne uspravnice Ive Brešana i treba se zvati HNK „Ivo Brešan“ Šibenik, a sam Šibenik već ove godine po uzoru na splitske „Marulićeve dane“ i slične manifestacije u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku... mora dobiti kazališni festival „Brešanove svibanjske večeri“, to je na književnoj večeri održanoj u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u povodu mjesec dana od smrti Ive Brešana, kazao je kreator i pokretač tog događaja književnik, prevoditelj, kazališni redatelj, glumac, scenarist i dramaturg Pero Mioč.

Književna večer „Šibenik mjesec dana bez Ive Brešana“, koju je organizirala Gradska knjižnica, bila je izuzetan kulturni i društveni događaj kakav se u Šibeniku rijetko viđa. Nakon što su nadahnuto i na osebujan način Jasminka Antić, Anđelko Babačić i Pero Mioč izveli Brešanovu političku grotesku „Autodenucijacija“, na osobit, snažan, provokativan i inspirativan način o Ivi Brešanu kao čovjeku, filozofu i književniku govorio je Pero Mioč.

 

Njegov istup nije bio uobičajeni govor jer je Mioč ono što je želio reći o Brešanu pretvorio u svojevrsnu monodramu tijekom koje je bilo izuzetno oštrih riječ i otvorenih kritika na račun šibenskih, ali i nacionalnih političkih ličnosti i institucija.

 

Književna večer „Šibenik mjesec dana bez Brešana“, ako se uopće može svesti u uski okvir književne večeri, bila je prije svega snažan kulturni, intelektualni pa i politički istup Pere Mioča koji, ako je suditi po aplauzu i riječima podrške koje je dobio od publike, ima itekako punu istomišljenika.


Tijekom monologa – monodrame Pero Mioč je ponovio svoje prijedloge, koje je iznio u novom broju časopisa „Volim Šibenik“, da Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku treba dobiti ime Ive Brešana i zvati se Hrvatsko narodno kazalište „Ivo Brešan“ ili Hrvatsko narodno kazalište Ive Brešana u Šibeniku te da Šibenik već ove godine mora organizirati kazališni festival posvećen Ivo Brešanu i njegovom stvaralaštvu.


 

Iz kategorije: Kultura