Datum objave: 29. Siječanj 2017

Nedjeljno slavlje na Baroneu: Počela je teći druga godina revitalizirane tvrđave

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Počela je teći druga godina otkako je obnovljena tvrđava Barone. Bilo je potrebno manje od godinu dana da još jedna uzdanica šibenskog turizma ponese naslov kulturne atrakcije u Hrvatskoj, što je samo jedan u nizu razloga za nedjeljno slavlje djelatnicima Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenika koja skrbi o obnovljenim tvrđavama šibenskog fortifikacijskog sustava. 

 

- U godinu dana imali smo preko 48 500 posjetitelja prema našim statističkim podacima što je jedna zavidna brojka za atrakciju koja nije u centru grada. Tvrđava Barone pokrenula je jedan pozitivan trend među Šibenčanima - kazala je Vera Jergović Bolanča iz JU Tvrđava kulture Šibenik, pri tom misleći na sve veći broj tiskanih iskaznica Kluba prijatelja šibenskih tvrđava koji trenutačno broji oko pet tisuća članova. 

 

 

- Htjela bih napomenuti da mi ovaj rođendanski mjesec na Baroneu imamo posebnu akciju za učlanjenje u Klub prijatelja, a to znači da naša individualna članarina za jednu osobu iznosi 50 kuna, a za obiteljsku koja vrijedi za dva skrbnika, roditelja ili staratelja za neograničenih broj maloljetne djece to je 110 kuna. Ovaj mjesec pola od te članarine poklanjamo kao bon koji se može iskoristiti u našoj suvenirnici na tvrđavi Barone - pojasnila je Jergović Bolanča.

 

U međuvremenu, brojni Šibenčani pohrlili su na tvrđavu proslaviti prvi rođendan revitalizirane tvrđave, ali i uživati u sunčanim nedjeljnim satima uz olakšicu - besplatan ulaz na tvrđavu i uvid u proširenu stvarnost što nije čest slučaj tijekom godine. 

 

- Nadali smo se ovako lijepom, sunčanom danu pa da nam se što više građana pridruži - priznala je Vera iz JU Tvrđava kulture Šibenik.

 

 

Gradonačelnik Željko Burić, Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' Nikola Grubić, djelatnici slavljeničke Javne ustanove i mnogi drugi uvaženi Šibenčani proveli su prvi dio zadnjeg vikend dana na tvrđavi Barone.

 

Okupani sunčanim zrakama, okruženi pozitivnom atmosferom i odličnom glazbom u izvedbi uvijek dobro raspoloženog benda Fenix uzvanici su se sladili rođendanskom tortom, besplatnim kuhanim vinom...

 

 

Zanimljivim sadržajima na Baroneu ovdje nije kraj jer iako još uvijek brojimo zimske dane, iz JU Tvrđava kulture najavljuju niz programa narednih tjedana.

 

- Fotoradionica je novost, a o tome ćemo idući tjedan. Radionica za djecu bit će svake subote i nedjelje od 10 do 12 sati. Dakle, svaki vikend može se doći ovdje, radit će se nešto kreativno s djecom da roditelji mogu malo odahnuti - kazala je Jergović Bolanča, dodajući da zaista uzbuđeni pred početak sezone kako na tvrđavi Barone tako i na tvrđavi sv. Mihovila s obzirom da na planovima za ljeto rade veoma intezivno o čemu će uskoro obavijestiti i javnost. 

 

 

- Planiramo nastaviti i s filmskim programom i s plesnjacima, a htjeli bismo, naravno, na Baroneu krenuti s glazbenim programom što bi bila novost u odnosu na prošlu godinu kad smo imali filmski program, bio je jedan plesanjak, a ove bismo godine htjeli da još toga zaživi i u večernjim satima - otkriva Vera. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Kultura