Datum objave: 25. Studeni 2016

FOTO: Bizet i Mozart 'krivi' za novu šibensku komičnu operu iz pera Borne Ercega

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ulomcima iz opera George Bizeta i W. A. Mozarta počela je šetnja kroz povijest nastanka opere, glazbenog izričaja koji voli i njeguje mladi šibenski skladatelj, student Borna Erceg čiji se talent dokazao nekoliko puta dosad.

 


Razlog za šetnju kroz povijest opere u foajeu šibenskog kazališta skorašnja je premijerna izvedba nove šibenske opere za koju je skladbu napisao upravo Borna, a njegova bolja polovica, također studentica na Akademiji u Splitu, operna pjevačica, Jelena Pletikosa, potpisuje libreto za komičnu operu 'Turia i Plamenko'.

 


- Ovi ulomci koje ste sad poslušali razlog su moje velike ljubavi prema operi općenito kao umjetničkoj formi. Mislim da nije bilo ova dva videa, tko zna što bismo večeras radili. Da li bismo uopće bili ovdje – priznao je Borna odmah na početku.

 

Kako je kazao, ljubav prema operi rodila se prije deset godina, traje dan danas, a što ga je točno zavelo da je toliko zavoli još uvijek pokušavao odgonetnuti.

 

Jedan od načina da otkrije čari zavodljive mu umjetničke forme, odnosno opere jest – skladanje jedne.

 


Zadivljujući glas operne dive Marie Callas ili kolorature 'Kraljice noći' iz Mozarotve 'Čarobne frule' privukle bi uho i najvećeg laika za operu, a kamoli ne bi istančano uho Borne Ercega koji će svoj skladateljski talent još jednom dati na ocjenu javnosti 1. prosinca na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

To je njegov poklon rodnom gradu za 950. obljetnicu.

 

- U ovom današnjeg predavanju pokušat ćemo gledati zajedno, malo istraživati kakva je opera bila, kakva je danas, kakva je moja koju sam napisao – pojasnio je Borna.

 

Premijera komične opere 'Turia i Plamenko' velik je događaj za kulturni život grada. Idućeg četvrtka ispisat će se povijest, a potpisat će je neupitni talent mladog glazbenika koji svoj put tek gradi.

 

 


Bogatstvo Borninog glazbenog uma ne leži samo u njegovim skladbama bilo da ih piše ili svira na glasoviru već njegova spoznaja da postoje ljudi koji operu vide kao, kako je kazao, povrće za koju znaju da je zdravo, ali isto tako i neukusno.

 

Osim ulomaka pojedinih opera, ekipa zadužena za uprizorenje djela 'Turia i Plamenko' izvela je nekoliko činova i dala naslutiti da opera u Šibeniku ima budućnost. Podržimo je.
 

Iz kategorije: Kultura