Datum objave: 22. Studeni 2016

Započinje projekt otkrivanja Danila i njegove kulturno - povijesne vrijednosti javnosti

Šibenik News
Šibenik News

Ovog utorka, 21. studenog, počinje provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika. Projektom u vrijednosti od 1.847.814,00 kuna će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra i in-situ prezentacije na ostavinskim aneksima vile rustice unutar arheološke zone Šematorij, uređenje tematske staze rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara te projekta za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela.

 

Europska unija sufinancirat će projekt iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ u iznosu od 1.478.251,20 kn, dok će ostatak osigurati Muzej grada Šibenika.

 


Projekt valorizacije danilske kulturne baštine nastao je na inicijativu Udruge za održivi razvoj Danila – Sv. Danijel, osnovane prošle godine u čijem se Upravnom odboru nalazi i mr.sc. Željko Krnčević, kustos i dugogodišnji muzejski savjetnik Muzeja grada Šibenika, koji je ujedno i voditelj ovog, sad već europskog projekta.

 

- Prema podacima Instituta za turizam, oko trećina turističkih posjetitelja može se smatrati ciljanim, kulturom motiviranim turistima koji putuju specifično zbog posjeta kulturnoj atrakciji ili su na kulturom motiviranom odmoru. Prema istom istraživanju, oko 34 posto kulturnih turista posjećuje i obilazi kulturne znamenitosti i spomenike, a prilikom odabira turističke destinacije kulturna ponuda destinacije te mogućnost rekreacije su na vrlo visokom nivou razloga dolaska. U Šibeniku je prošle godine ostvareno preko milijun turističkih noćenja, dok a druge strane, u ruralnom krajobrazu Danila, samo 17 km od Šibenika postoji sedam zaštićenih kulturnih dobara male međusobne udaljenosti, od kojih nijedno nije turistički valorizirano. Upravo na tom tragu, ali i s dugogodišnjom intencijom Muzeja da se Danilu osigura prestižno mjesto na turističkoj karti Hrvatske u skladu sa značajem koju Danilo ima u arheološkoj literaturi – nastao je ovaj projekt. Iznimno mi je drago što je potencijal projekta prepoznalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je sredstva i odobrilo - kaže Krnčević.

 



- Kako smatramo da šibenska povijest nije smještena samo u staroj gradskoj jezgri, odlučili smo ulagati i u lokalitete na područjima gradskih naselja, a vjerujem kako je Danilo samo prvo od njih za koji smo osvojili europski novac - rekao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika.

 


Integrirani program podrazumijeva izradu projektno tehničke dokumentacije za pet komponenti, a odnose se na:


1. Ulaganje u obnovu crkve sv. Danijela, pojedinačnog nepokretnog kulturnog dobra, vrlo vrijednog sakralnog spomenika u zaleđu Šibenika odnosno saniranje njenih temelja od vlage


2. Postavljanje atraktivne in-situ prezentacija na ostavinskim aneksima vile rustice u svrhu prezentacije antičkog načina života u izravnoj interakciji s iskopinama;


3. Izgradnju interpretacijskog centra unutar kojeg se planira interpretacijsko povezivanje registriranih kulturnih dobara (Gradina, Bitinj, crkva sv. Petra, crkva sv. Jurja, crkva sv. Danijela, Šematorij, drveni oltar sa slikom Bogorodice sa sv. Petrom i svecima) i prezentacija povijesne jedinstvenosti danilskog polja – ilirska onomastika i danilska kultura;


4. Fizičko povezivanje registriranih kulturnih dobara na području Danila tematskom stazom


5. Brendiranje jedinstvene turističke destinacije u svrhu promocije i privlačenja posjetitelja u Danilo.


Integrirani program u Danilu, osim kulturno-turističke, ima i rekreativnu dimenziju, kao dodatnu atraktivnost.

 


- Pravilna prezentacija i interpretacija bogate danilske povijesno-kulturne baštine su temelj za razvoj turizma na ovom području. Ipak, prilikom razrade projektakrenuli smo od činjenice da je Danilo ruralna sredina i da, osim kulturne, posjetiteljima pruža i prirodnu dimenziju, odnosno lokacija Danilaje jednako atraktivna i kao mjesto koje služi za „bijeg“ od gradske vreve i relaksaciju u prirodi. Ovim projektom se nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija ujedinstven turistički proizvod za posjetitelje koje privlači povijesno-kulturna baština, ali i odmor u prirodi i koji se tako kao dodatan sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke putne itinerare koji se vežu za posjet NP Krka, Šibeniku ili Splitu - kazao je Miro Vukšić, predsjednik Mjesnog odbora Danilo i član Upravnog odbora Udruge sv. Danijel.


Provedba projekta Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu trajat će do lipnja 2018. godine, pod vodstvom projektnog tima iz Muzeja grada Šibenika.

 

 

Fotografije: Tomislav Šmider.
 

Iz kategorije: Kultura