Sidebar Menu

Datum objave: 20. Listopad 2016

'Po čovika' i 'Ne gledaj mi u pijat' nastavljaju turneju po europskim festivalima

Šibenik News
Šibenik News

Najnovije filmske naslove hrvatske kinematografije snimane na području Šibensko - kninske županije postaje sve teže pratiti. Posebno se to odnosi na dugometražni, debitantski film 'Ne gledaj mi u pijat' redateljice Hane Jušić, rodom iz Šibenika, koji je snima na području Krešimirovog grada i bliže okolice, te kratkometražnog filma 'Po čovika', redateljice Kristine Kumrić, inače iz Makarske, sniman na području Unešića, a koji su obilježile dvije mlade šibenske glumice kojima je ovo bilo prvo veliko glumačko iskustvo, Leonarda Živković i Janja Avdagić.

 

Oba filma uvrštena su uvršteni su u natjecateljski program Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci), koji se održava od 22. do 29. listopada.

 


Natjecateljski program Meeting point prikazuje prve i druge filmove redatelja, te ove godine u dugometražnoj kategoriji prikazuje 14, a u kratkometražnoj 12 naslova.

 

Podsjetimo.

 

Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić premijerno je prikazan u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a nedavno je na festivalu u Varšavi osvojio posebno priznanje žirija. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

 

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija.

 

Kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić premijerno je prikazan unutar sekcije Kratki rezovi na 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Nastao u sklopu projekta Jedna slika iz Domovinskog rata, koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar, film se odvija u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori, a prati dvije djevojčice koje iščekuju povratak svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao zatvorenik u logoru.

 

Režiju potpisuje Kristina Kumrić, scenarij Maja Hrgović, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, a glavne uloge igraju Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Film je nastao u produkciji Restarta i koprodukciji Melocoton films (Francuska) i Umjetničke organizacije Kinoljetka (Hrvatska).  

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam