Datum objave: 12. Listopad 2016

Prvi put u Šibeniku: Sestre benediktinke predstavljaju svetu Hildegardu povodom 950. obljetnice

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi put u Šibeniku bit će predstavljena Sveta Hildegarda iz Bingena, rođena 1098. godine u Njemačkoj koja je bila je veoma značajna žena svojega doba.

 

Predavanje o njoj, posebno o tomu kako je hranom i pićem iscjeljivala ljude svog vremena organizirao je Benediktinski samostan svete Luce u Šibeniku, a održat će ga prof. Višnja Bartolović, dugogodišnja poznavateljica lika i djela svete Hildegarde.

 

Predavanje će se održati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u četvrtak, 13. listopada, u 19 sati.

 

- To je naš doprinos obilježavanju 950. obljetnice prvog spomena Grada Šibenika. Poznato je da su Benediktinski u temeljima nastanka Šibenika. Činjenica je da je ime Šibenika prvi put spomenuto u darovnici kralja Petra Krešimira danoj upravo ženskom benediktinskom samostanu. Zahvaljujući Benediktincima koji su u Šibeniku podigli prve crkve i samostane Šibenik je dobio biskupiju i prvi put u svojoj povijesti i status grada - kaže sestra Fortunata koja vodi samostan svete Luce.

 



Posjetitelji će imati prilike čuti i neke recepture te poznate benediktinske proročice, književnice i skladateljica koja je napisala brojna vrijedna dijela iz područja medicine, psihologije, poezije, glazbe, teologije, psihoterapije i božanskih vizija. Njene recepture bile su tajne 800 godina, dok liječnik dr. Gottfried Hertzka, bježeći od nacista, nije došao u Konstanz.

 

Postao je prvi čovjek koji je pročitao Hildegardine knjige. Trebalo mu je 20 godine da ih prevede s latinskog jezika na njemački i tako svijetu dade niz vrijednih lijekova.

 

Osam i pol stoljeća nakon smrti ove svetice, znanost potvrđuje djelovanje lijekova koje je Sveta Hildegarda spoznala putem vizija. Za sobom je ostavila recepte za oko 2000 ljekovitih pripravaka. Njen holistički pristup gledao je na čovjeka kao cjelinu.

 

Ljudima je poručila: "Mnogi od vas traže lijekove, ali bitno je da krenete od sebe, jer su mnoge vaše fizičke bolesti manifestacija psihičkih povreda. Oprostite i krenite dalje.“ 

 

Među njezine poznate recepte spadaju Peršinovo vino, Začinska mješavina od komorača, Eliksir vodene leće, Keksi za umirenje živaca i mnogi drugi. Neke kreme po njezinoj recepturi danas prave sestre benediktinske na Rabu, a mogu se naći u bendikstinskoj suvenirnici u Šibeniku, na Gorici. 

 

Iz kategorije: Kultura