Datum objave: 05. Srpanj 2016

Baletom '5 do 12' počinje šesto izdanje jedinstvenog Šibenskog plesnog festivala

Šibenik News
Šibenik News

Trupa Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, baletom '5 do 12', koreografa Igora Kirova, a na glazbu Kirila Džajkovskog, otvara šesto izdanje Šibenskog plesnog festivala (Šibenik dance festival). Veliko otvorenje najavljeno je za 25. srpnja, na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila, s početkom u 21 sat. 

 

Riječ je o programu koji izdiže Krešimirov grad na mapi festivalskih destinacija jer privlači ljubitelje ne samo plesa kao takvog, već i ljubitelje umjetnosti jer ples kakvom svjedočimo na Šibenskom plesnom festivalu jest umjetnički izričaj pokretom, mimikom, gestikulacijom.

 

- I ovog ljeta plesači, plesni ansambli, koreografi kao i istaknute umjetničke organizacije iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoja ostvarenja na tri zasigurno najljepše pozornice na otvorenom: pozornici ispred šibenske katedrale sv. Jakova - jedinstvenog spomenika kulture, uvrštenog na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine, pozornici Tvrđave Sv.Mihovila – proglaše kulturnom atrakcijom godine po izboru Hrvatske turističke zajednice te na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Prošle godine tijekom festivala Šibenik je posjetilo 300-tinjak plesača iz Hrvatske i inozemstva, a ove godine možemo najaviti poslastice za ljubitelje plesne umjetnosti, kao i one koji će je tek zavoljeti - poručuju iz organizacije.

 

U programu Šibenskog plesnog festivala nastupaju i flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom 'Metarmorphosis'. Nastupit će u sklopu programa Strana B na tvrđavi sv. Mihovila, a kao uvertira nastupit će mlada performerica modernog baletnog izričaja u kombinaciji s fizičkim teatrom Anja Nikolić iz Beograda s performansom pod nazivom 'INLY'.

 

- Svi programi u sklopu Strane B i dalje ostaju besplatni za sve članove 'Kluba prijatelja'  tvrđave sv. Mihovil. Prijatelji Tvrđave uz predočenje svoje članske iskaznice mogu uživati u programima, kao i svi posjetitelji s kupljenom dnevnom kartom - napominju.



Iznimna solo plesačica i koreografkinja, Sigal Ziv stiže iz Izraela kao gošća festivala, a za šibensku publiku priprema ples pod nazivom 'Eight red hearts' koji je predviđen za 29. srpnja.

 

- Ona je jedna od vodećih umjetnika u kategoriji etničkog plesa i pionir ove specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.
Posljednju večer festivala, u subotu 30.srpnja nastupa bračni par - ona Izraelka, on Splićanin – Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi 'La Flor' plesat će neoklasičn balet i suvremeni ples - najava je kojom završavaju program festivala koji se može pohvaliti i radioničkim programom na kojem ne manjka polaznika. Dapače.

Iz kategorije: Kultura