Datum objave: 02. Lipanj 2016

FOTO: Izvanredne grafičko - pjesničke mape Stanislava Marijanovića 'gostuju' u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

Poznati akademski grafičar Stanislav Marijanović izlaže u Šibeniku. Sigurno utočište njegovim grafičko - pjesničkim mapama i trijema grafikama pružila je Galerija sv. Krševana na Gorici u Šibeniku, a izložba spomenutih radova objedinjenih pod nazivom 'Prizor riječi' otvorena je sinoć, 1. lipnja.

 

Stanislav Marijanović, između svega ostalog, smatra se autorom nove tehnike - suhe akvatinte na kojoj radi, kako sam kaže, tridesetak godina. Na otvorenju njegove izložbe u Šibeniku prisustvovao je velik broj Šibenčana, uglavnom kulturnih djelatnika koji su dobro upoznati s važnošću i vrijednošću njegovih radova, dok će trogodišnji posjetitelji izložbe u njegovim radovima pronaći lavlje glave. 

 

Grafike, reći će Marijanović, općenito nisu puka ilustracija, a posebno to nije točno kad su u pitanju njegove grafičko - pjesničke mape. - U ovom slučaju, to je prilično zahtjevan, delikatan posao. 'Ilustrirati' tekstove, osobito kad je riječ o poeziji, a ode govorimo o velikanima pisane riječi je veoma velik izazov. Zapravo se ne radi o direktnoj ilustraciji. Nastojim uhvatiti atmosferu, one sjene teksta, dubine koje titraju u poeziji, u riječima - pokušao je objasniti umjetnik. 

 

Njegovi radovi, njegove grafike prate poeziju jednog francuskog i dvoje grčkih pjesnika, jedan od njih je velikan pjesništva Jorgos Seferis. 

 

Iz kategorije: Kultura