Datum objave: 24. Svibanj 2016

Barone i službeno gotov: u prva četiri mjeseca obnovljenom tvrđavom prošlo oko 17 tisuća posjetitelja

Šibenik News
Šibenik News

Projekt 'Barone – otkrivanje bogate prošlosti, put prema uspješnoj budućnosti'  vrijedan oko 1,4 milijuna eura, a nagrađen već prvih mjeseci nakon otvorenja, konačno je i službeno gotov povodom čega su se javnosti još jednom obratili Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika te idejni začetnik renovacije šibenskih tvrđava, Društvo za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' kao i Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika.

 

- Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo danas biti na obnovljenoj tvrđavi, ne bismo mu vjerovali – kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva oformljenog prije točno pet godina, a koje se smatra idejnim začetnikom projekta renoviranja bisera šibenskog fortifikacijskog sustava – tvrđave sv. Mihovila, sad Baronea, a u budućnosti i sv. Ivana.

 

- Svjedoci smo da jednom voljom, željom, trudom i zalaganjem svih članova Društva uz pomoć naših partnera koji su dali veliki obol ovom projektu uspjeli smo uz pomoć Grada Šibenika realizirati ovaj vrijedan projekt za naš voljeni grad. Možemo biti ponosni, sretni i zadovoljni – rekao je Grubić.

 

Tvrđava Barone, kulturno – povijesno mjesto koje je nakon obnove poprimilo konotacije gastro – kulturnog centra u prva četiri mjeseca posjetilo je nešto više od 17 tisuća posjetitelja, a čak 1.400 šibenskih obitelji kupilo je obiteljsku člansku iskaznicu.

 

- To je sjajna brojka za predsezonski period. Također, objedinjavanjem ulaznica za tvrđavu sv. Mihovila i Barone potaknuli smo većim dijelom strane posjetitelja, koji možda ne bi prošetali van gradske jezgre, da dođu na Barone, da uživaju u sadržajima i u pogledu na grad, arhipelag – kazala je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela pri Muzeju.

 

Dio sadržaja na tvrđavi u kojima posjetitelji mogu uživati nosi potpis čak 43 mala i srednja poduzetnika i OGP-a koji su zastupljeni svojim proizvodima u gastro – kulturnom centru. Dvije trećine tih proizvoda je s područja Šibenika i uže okolice, a predstavlja izvrstan način povezivanja lokalnih proizvođača i pružatelja usluge s gospodarskom djelatnošću i kupcima, odnosno posjetiteljima.

 

-Stavljanjem tvrđave na turističko tržište, Šibenik je dobio atrakciju, povijesnu fortifikaciju s inovativnim tehnologijama, dobio je vidikovac, mjesta za razna događanja i manifestacije, mjesto koje turisti više neće zaobilaziti – najavio je direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole.

 

Nakon obnove i stavljanja u funkciju tvrđave sv. Mihovila i Baronea, oči gradskih otaca uprte su u iduće bisere – tvrđave sv. Ivana i sv. Nikole, te izgradnju eskalatora između dvojnih bedema sv. Mihovila i žičare koja bi sve njih povezala.

 

- Sinergija, ljubav i zajednička želja dovela nas je do toga da postanemo posebni, prepoznatljivi i na pragu smo tog rješenja. Kažem na pragu jer tek kad svaki spomenik kulture, kojima ovaj grad obiluje, dobije svoju svrhu, postaje prepoznatljiv i vidljiv našim gostima to će biti to – najavio je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.
 

Iz kategorije: Kultura