Datum objave: 17. Svibanj 2016

Predstavljena jedna od najintrigantnijih znanstvenih knjiga u novijoj povijesti Hrvatske!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

„Teorija o umiješanosti promatrača ili Istočni grijeh znanstvenika“ knjiga dr. sc. Nevena Ninića koja donosi jednu od najintrigantnijih znanstvenih teorija u novijoj povijesti Hrvatske predstavljena je u ponedjeljak, 16. svibnja, u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Knjigu je izdao šibenski ogranak Matice Hrvatske, a u Šibeniku je predstavljena nakon promocije na visokoj znanstvenoj razini na Sveučilištu u Splitu.


Promocija knjige dr. Nevena Ninića bila je dvostruko značajan društveni, znanstveni i intelektualni događaj. Prije svega bilo je to predstavljanje jedne smione teorije koja pomiče granice ljudskog uma i spoznaje do novih granica i otvara nove, neslućene perspektive u poimanju i razumijevanju fizikalnih procesa.

 

Riječ je o hrabrom iskoraku, bolje rečeno, izazovu za koji mnogi još uvijek nisu spremni. Druga važna stvar koju je na svjetlo dana iznijelo predstavljanje Ninićeve teorije javnosti, je spoznaja da u Šibeniku postoje intelektualci koji prate, izučavaju i razumiju najnovija znanstvene spoznaje i otkrića, koji su u stanju kompetentno razgovarati o kvantnoj fizici, Einsteinovim teorijama pa i najnovijim spoznajama o prirodnim zakonima i pojavama čije se očitovanje mijenja ovisno o stavu, misli pa i svjetonazoru onoga tko ih proučava.


Knjiga dr. Nevena Ninića o umiješanosti promatrača u prirodne zakone i istočnom grijehu znanstvenika koji proizlazi iz činjenice da se zanemaruje pitanje stava i pozicije onog koji promatra neke prirodne procese te se tako dovodi u poziciju da određuje prirodne zakone sa svoje pozicije i nameće ih kao opće, zanemarujući da se oni s druge točke gledišta očituju drukčije, zaokružen je, temeljito obrađen i argumentiran znanstveni rad kojeg je Ninić prvi puta predstavio 2014. godine upravo u Šibeniku predavanjem koje se zvalo „Zakon postojanja i očuvanja energije u svjetonazorski različitim pristupima“.


On je već tada na primjeru jednog od temeljnih zakona fizike dokazivao da svjetonazor znanstvenika utječe na formuliranje temeljnih zakona u egzaktnim znanostima.


„Na prvi pogled, kaže dr. Neven Ninić, to se ne očekuje jer je riječ o prirodnim, egzaktnim zakonima no, baveći se tom temom, spoznao sam kako su brojke i formule koje te zakone prikazuju egzaktne, ali da ih znanstvenici različito interpretiraju što ovisi o njihovom pogledu na svijet i shablonama u kojima razmišljaju,a koje se stječu školovanjem.


Tu složenu temu za čije je razumijevanje potrebno puno znanja i otvoren um Ninić je u svojoj knjizi objasnio na popularan, običnom čovjeku razumljiv način zato što smatra da bi trebala zanimati i širu javnost budući da je riječ o teorijama kojima se interpretira sav materijalni svijet u kojom živimo.
 

Iz kategorije: Kultura