Datum objave: 11. Svibanj 2016

Janja, Leonarda, županija kao set - mnogo razloga za ponos Oriane Kunčić

Šibenik News
Šibenik News

Tijekom lipnja prošle godine u mjestima Bilići i Unešići na području Šibensko – kninske županije snimani su kadrovi za kratkometražni igrani film 'Po čovika' redateljice Kristine Kumrović. Film ratne tematike zakasnio je na Berlinale, no smiješi mu se Sarajevo Film Festival.


U međuvremenu, Šibenik ima nekoliko razloga za ponos jer su male šibenske glumice Leonarda Živković i Janja Avdagić nositeljice glavnih uloga u filmu koji je nagrađen na natječaju Jedna priča iz Domovinskog rata, a upravo one odabrane su na castingu za koji je bila zadužena casting menadžerica i kazališna glumica, Oriana Kunčić.

 

- Na njih sam posebno ponosna. Kod kratkometražnog filma stvar je da se snima kraće, ali sve mora biti jednako profesionalno. One su glavne protagonistice, mislim da ne podilazim previše svom dijelu posla, ako kažem da su morale biti veoma jake i kad pogledate film, vidjet ćete da su to dvije vrhunske umjetnice koje nisu samo visoko profesionalno odradile svoj dio posla već su svojim ponašanjem oduševile. Rizik je kad angažiraš djecu na snimanjima jer nikad ne znaš kako će se netko ponašati, a ovaj film je veoma težak. Imali smo snimanja koja su morala stati u pet, šest dana, snimanja od jutra do sutra, a one su to vrhunski odradile – kaže nam Oriana, ponosna i na činjenicu da se film snimao i na području županije iako je prvotno bilo zamišljeno da se snima u okolici rodnog kraja redateljice, odnosno oko Makarske. 

 

Zahvaljujući tomu što je dovela filmske kamere na područje županije, brojna ovdašnja djeca dobila su priliku sudjelovati u projektu koji nadilazi granice lokalnog i definiciju radionice za skratiti sat, dva tijekom dana.

 

Film redateljice Kristine Kumrić, scenaristice Maje Hrgović i producentice Vanje Jambrović govori o povratku oca iz vojnog logora 1991. godine, no fokus nije na branitelju ni majci već na njegovim kćerima koje tumače Janja i Leonarda.

 

- Radnja filma govori o tome kako je očev povratak utjecao na djecu, a kasnije i na djecu u školu. To su unutarnje borbe djevojčica što je za mene osobno značajno jer mislim da danas nitko od nas ne razmišlja o odgovornosti koju imamo prema djeci kad nešto radimo – objašnjava Šibenčanka.
Dodajmo da u filmu glume Marina Redžepović u ulozi majke, Franjo Dijak u ulozi oca, Nikša Butijeru ulozi susjeda, Jelena Kordić u ulozi susjede, Igor Hamer u ulozi narednika.

 

Leonarda i Janja su oduševile ne samo Orianu nego i ostatak ekipe, a doći do njih nije bilo lak proces koji je zbog nedovoljno vremena bilo i kraći u odnosu na vrijeme koje Oriana inače utroši na potragu i pripremu malih glumaca.

 

- Obično imam veoma duge procese sa djecom na filmu. Dok sam radila 'Grbavicu' to je trajalo godinu dan. Casting uglavnom traje po šest, sedam mjeseci, no ovo je bilo kraće pa nije bilo standardnog procesa kad idem po školama, od razreda do razreda. Ovdje sam u kratkom roku skupila grupu djece, koju smo izolirali i s kojom sam radila dva mjeseca. Za to vrijeme ispitivala samo tko što može i u kojoj mjeri s koncentracijom i na kraju su isplivale Janja i Leonarda. Druga djeca dobila su uloge u školskoj ekipi koja je dio filma i za sve njih ovo je bilo veliko iskustvo – prisjeća se Oriana, dodajući da je paralelno s ovim castingom birala i ulogu za seriju 'Patrola na cesti' koju je tada dobila mala Šibenčanka Anđela Šmit.

 

Oriani ionako težak posao prepoznavanja talenta i spajanja stvarnog lica s onim koji bi ono trebalo preuzeti na setu dodatno otežavaju roditelji koji ne priznaju prirodan tijek stvari već svoju djecu guraju u prvi plan. To je, reći će Kunčić, medvjeđa usluga roditelja djeci, a da podilazi takvim roditeljima ne bi, kaže, dobro i profesionalno radila svoj posao zbog kojeg ni sama ne zna koji grad nije posjetila.

 

- Kad sam radila casting za 'Po čovika' bilo je mnogo djece, oko 45, plus djeca iz dramske skupine, djeca koju sa pozvala iz grada, a činila su mi se talentirana. Bilo je nekih pokušaja, nazovimo ih tako, urgiranja, veza, ali valjda su ljudi već naučili da sam beskompromisna u nekim stvarima – priznaje, dodajući:
-Ljudima je ovo bilo zanimljivo jer naša djeca ovdje ne dobivaju puno prilika sudjelovati u ovakvim projektima i zbog toga mi je drago zbog Leonarde, Janje, ostale djece i toga što je snimano ovdje.

 

Kadrove Dalmatinske zagore kao kulise u filmu koji je svoj život započeo već pobjedom na jednom natječaju, najavljuje Kunčić, mogla bi vidjeti i publika jednog od najglasovitijih filmskih festivala u Europi, onog u Sarajevu.

 

-Film je bio dosta dugo u postprodukciji, sad je plan Sarajevo film festiva, a dalje ćemo vidjeti. Svaki film ima svoj život i vidjet ćemo gdje će to sve završiti. Ono što bih svakako voljela da napravimo je premijera filma u Šibeniku što bi po meni bilo veoma važno, ali to će na kraju odlučiti režiserka – kaže Oriana, fetiva Šibenčanka koje ne zaboravlja svoju vječnu ljubav, upravo spomenuto - Sarajevo.

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Kultura