Datum objave: 22. Travanj 2016

U OKVIRU NOĆ KNJIGE: Šibenik cijeli dan slavi lijepu pisanu riječ i dječje stvaralaštvo

Šibenik News
Šibenik News

Iza nas je prvi dio programa kulturne manifestacije Noć knjige koju obilježava i Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku. Program je počeo dječjom radionicom već u 9 sati, a riječ je o suradnji djelatnika Knjižnice, dječjih vrtića i Muzeja grada Šibenika prilikom čega su djeca izrađivala poznatu šibensku kapu.

 

Dječji odjel šibenske Knjižice rijetko kad, ako ikad zjapi prazan, a teško se mogu dogoditi prazne minute u prostorijama namijenjenima najmlađim posjetiteljima kad od ukupnog broja upisani u Knjižnicu, a to je 5.630, čak 1.480 otpada na djecu do 15 godina.

 

- Djeca rado dolaze, posebno otkako smo opremili igraonicu novim igračkama. Moramo reći da nam se povećao broj posjetitlja. Mame s bebama rado borave ovdje čak i kroz jutro. Imamo i taj popularni besplatni upis za bebe do tri godine koji rado iskoriste i imamo besplatan upis za prvašiće kroz Mjesec hrvatske knjige što se pokazalo dobro jer se velik broj članstva obnavlja nakon isteka godine dana – objasnila je Marina Šimić, voditeljica Dječje odjela u Knjižnici.

 

Stalni šušur na Dječjem odjelu može se zahvaliti i uspješnoj suradnji Knjižnice sa školama, te gradskim i privatnim vrtićima s kojima svako toliko organiziraju razne programe, ali i domišljatosti samih djelatnika jer često u Knjižnici pozivaju svoje članove i one koji će to tek postati da im se pridruže u radionicama, pričaonicama pa čak i na satovima lektire.

 

Program Noći knjige u Šibeniku zapravo je nalik na program Dana knjige s obzirom da je počeo s prvim ozbiljnijim zrakama sunca, a nakon popodnevne pauze nastavlja se u večernjim satima kada će ponovno naglasak biti na dječjem stvaralaštvu, ali ni stariji nisu zanemareni.


- Ono što nam je središnje događanje je razgovor s Zoranom Pongrašićem koji je dječji pisac, ali i za odrasle. S njim će razgovor voditi Aljoša Vuković. Nakon toga je, možemo tako reći, finale, odnosno proglašenje pobjednika natječaja za najbolju kratku priču – kazao nam je ravnatelj jednog od stupova kulturnog života Krešimirovog grada, Vilijama Lakić.

 

Foto: Pavao Roca i Zdenka Bilušić na predstavljaju drugog izdanja slikovnice posvećene Faustu Vrančiću

 

Na natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču pristigla je čak 41 prijava sa svih strana svijeta, a o pobjedniku odlučio je tročlani žiri u sastavu Živana Podrug, Jadranka Čobanov i Omer Rak.

 

- Zanimljivo je da je pristigao tako velik broj radova i da ih ima izvan Šibenika. Evo među najbolja tri su autori iz Varaždina i Zagreba, a pobjednik je napola iz Šibenika i Zagreba – otkriva nam Lakić.


Što će se točno i kada sve događati u nastavku programa Noć knjige u Šibeniku pogledajte klikom na poveznicu – ZNANJE JE MOĆ.
 

Valja dodati i to da u Noći knjige sudjeluju 223 grada i mjesta u Hrvatskoj, s 525 sudionika (knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, udruga, muzeja...), s više od tisuću programa.

 

Ovogodišnja Noć knjige, peta po redu, u znaku je 400. obljetnice smrti Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea, a u Hrvatskoj se obilježava i sto godina od prvog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a u Šibeniku i u znaku 950. obljetnice od prvog pisanog spomenika grada Šibenika. 

Iz kategorije: Kultura