Datum objave: 16. Travanj 2016

FOTO:Strast i druženja poput šibenskog LP dana održavaju vinile na životu

Šibenik News
Šibenik News

Obožavatelji ploča i stari i mladi teško će se složiti s konstatacijom da je ploča oživjela jer nešto što nikad nije ni umrlo ne može ni oživjeti. Tako ni ploča. Mijenjaju se samo godišnja doba, odnosno raspoloženja pa ovisno o trenutku vinili su pod jačim ili slabijim svjetlom šire javnosti.

 

 

Ploču na životu održavaju, dakle, ti strastveni kolekcionari, a barem jednom godišnje svekoliko pučanstvo na postojanje iste, na užitak koji donosi svom konzumentu podsjeti manifestacija na svjetskom nivou Record store day ili na lokalnom nivou –Long play day, kad govorimo o Šibeniku.

 

 

Sajam ploča, gramofona, glazbene građe, stripova i svega ostalog što ide uz kulturu življenja kakvu imaju ljubitelji ploča, kolekcionari i svi ostali njima bliski u subotu ujutro, 16. travnja, Šibeniku je udahnuo taj retro stil druženja na otvorenom.

 

 

Ispred kluba Azimut, a podno stepenica katedrale sv. Jakova održavao se navedeni sajam u sklopu prethodno spomenutog Long Play Dayja. Malo tko je došao i izložio svoje ploče s namjerom da ih proda, no i to se događalo.

 

Među izloženim kolekcijama more je ploča i gotovo svaka od njih sa sobom veže neku svoju priču.

 

- Ovu ploču dobila sam od čovjeka koji mi ju je poklonio jer mi se svidjela, a zanimljivo je da je to bila njegova prva ploča koju je ikad kupio – kazala nam je Mateja Šeneta Skračić koja je zajedno sa suprugom izlagala na Sajmu.

 

U njihovoj glazbenoj kutiji pronašli su se i primjerci ploča koje rado slušaju poput one 'Arsen pjeva djeci'.

 

 

Alejom ploča ispred Azimuta prošetavali su se i razgledavali izložene artikle stari i mladi poklonici ove plastike, bilo je i turista koji su sa zanimanjem pratili što se događa jer program sajma pratio je prigodni DJ program u izvedbi niz autora i to Tomislav Vukorepa – Nikola Balvan (Project 33/45) – Marko Podrug – Bake Jr – Stipe Širinić.

 

 

Druga polovica Projecta 33 /45 pokazala je svoje kulinarsko umijeće i to na primjeru spravljanja palačinki, a da je Ninu Raku uz pomoć Zorana Erak to polazilo za rukom jasno je svjedočio uvijek prazan tanjur.

 

 

Treći Long play day 2016 proširio je program pa nakon sinoć održane tribine uz Sinišu Škaricu i Nenada Borovića, te jutrošnjeg Sajma, program se nastavlja večeras s početkom u 21 sat za kada je planirana projekcija filma 'Pola stoljeća diska', a nakon toga slijedi koncert ambasadora šibenskog LP Dana – neo soul funk benda, Mangroove.

 

Ide i afterparty odnosno slušaonica Kontranapad uz Nina Raka. Ulaz je besplatan za sve posjetitelja za sve programe.


 

Iz kategorije: Kultura