Datum objave: 18. Ožujak 2016

Kulturaljka, tribina prva: problemi mladih iz '90-tih problemi su mladeži u 21. stoljeću

Šibenik News
Šibenik News

Unatoč prolaznosti vremena, godinama koje se nižu jedna za drugom, malo toga se promijenilo u Šibeniku po pitanju mladih i realizacije njihovih potreba. Ta se tvrdnja pokazala točnom na sinoć održanom predavanju, odnosno tribini pod nazivom 'Mladost je mladost je mladost' čime je počela dvodijelna manifestacija Kulturaljka u organizaciji P.A.R.K.-a.

 

U suorganizaciji, pak, sa Šibenskom udrugom mladih(Š.U.M.) održana je spomenuta tribina koja je u narančastoj zgradi, popularno zvanoj Nari, u kojoj nekolicina šibenskih udruga ima svoja sjedišta, a koja je, između ostalog, produkt višegodišnjih aktivnosti mladih šibenskih pojedinaca da njihovi sugrađani, pripadnici njihove generacije imaju adekvatne prostorije za realizaciju društveno korisnih programa koji su na obostrano zadovoljstvo – mladosti i lokalne zajednice kojoj pripadaju.

 

 

Međutim, činjenica je da se tijekom godina veoma malo toga promijenilo nabolje, a o tome su posvjedočili Maja Šintić u ime Š.U.M., Božo Bilušić u ime Tremola, te Dražen Bunardžija u im Kluba mladih Šibenik koji je svojevremeno čak imao prostor za djelovanje no bio je to veoma mizeran prostor, 15-ak kvadrata nedaleko zgrade Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku.

 

U tribini su, osim video javljanja Mirele Tabule iz Mašnica, te Zorana Diklića u ime minulih vremena, sudjelovali i pojedinci iz publike pa se tako Nino Rak, inače poznati šibenski glazbenik, aktivan član lokalne zajednice, prisjetio kako su isti problemi koji muče današnje klince, mučili i njegovu generaciju još u vrijeme prije Domovinskog rata. A to je, priznat ćete, bilo poprilično davno. Mnogo je to vremena za – ništa.

 

- Dobro je rekao da se u slučaju šibenske alternativne scene uvijek ponavlja isti predložak zadnjih trideset godina. Krene, tri, četiri godine nešto i bude, a potom ponovno rupa od dvije, tri godine i tako u krug – komentirao je Igor Bergam, predsjednik P.A.R.K.-a i sam sudionik tribine.

 


Upravo program Kulturaljke radi na promociji mladih, alternativne kulture i daje medijskog prostora da se glas mladih čuje ili barem glas onog dijela mladih koji žele aktivno sudjelovati u životu društvene zajednice, a ne biti usputni promatrači bez nagona na djelovanje.

 

Upravo je zato bilo lijepo vidjeti brojna lica svih generacija okupljenih u prostoriji Narančaste zgrade zainteresirani za ono što se je zbivalo, što se zbiva ili što bi se tek moglo dogoditi u Šibeniku, a za boljitak sviju nas.

 

 

- Drago mi je da što su se okupila relevantna lica koja su radila na nezavisnoj i alternativnoj kulturi mladih u zadnjih dvadeset godina. Bilo je lijepo sjetiti se dobrih stvari koje su se radile, ali je tužno što se gotovo ništa nije pomaklo s mjesta od devedesetih godina i da se javljaju uvijek isti problemi. Vlast koja nema razumijevanja, birokracija koja ubija sve i, ono najgore, nezainteresiranost, inertnost mladih – kazao je Bergam, dodajući da sve to upravo jedan od razloga zašto već šestu godinu za redom Šibenik ima Kulturaljku. – Da pokrenemo mlade - ponavlja.

 

 

Program Kulturaljke ide dalje, a nastavlja se predavanjem koje je na rasporedu 24. ožujka na temu legalizacije konoplje pod nazivom 'Povratak zaboravljene / zabranjene biljke' održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', u Šibeniku. O indijskoj i industrijskoj konoplji razgovarat će Marina Zubak, Ratko Marinković i Saša Brajlo iz Zagreba, aktivisti za legalizaciju konoplje u Hrvatskoj.

 

 

A završit će se velikim koncertom u subotu, 26. ožujka, u Hangaru bivše vojarne Bribirski knezovi u Šibeniku za kada su najavljeni nastupi Repetitora, Zabranjenog pušenja, Magula, a tu je i Drug Podrug.

 

Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 60,00 kuna u šibenskim kafićima Bono, Baldekin i Azimut te putem online servisa, Entrio. Reći ćemo samo da je broj ulaznica ograničen.
 

Iz kategorije: Kultura