Datum objave: 23. Studeni 2015

FOTO Društvo i spiza za prste polizat: Sveta Cecilija u Šibenskoj narodnoj glazbi

Šibenik News
Šibenik News

 

Zaštitnica glazbe i glazbenika na svoj dan 22. studenoga kada su šibenske ulice u pitanju, put pokaže nigdje drugo nego u Težačku 110, ravno u Šibensku narodnu glazbu. Najbolji pršut, fažol, kolači vino, najbolje društvo ili najbolja ekipa za hladnu nedjeljnu večer. Glazbari, aktualni, bivši, prijatelji glazbe, ugledni i rado viđeni gosti opet su napravili pravu feštu.

Dok je akordima gitare i prepoznatljivim glasom šibenski umjetnik Vlađa Nalis izazivao emocije, razgovarali smo s dopredsjednikom ŠNG-e, Borisom Štrkaljem, po stažu najstarijim šibenskim glazbarom.

" Ovako organizirane fešte slavimo od osamostaljenja Hrvatske. Tu je većina naših glazbara koji danas sviraju, ali i naši zaslužni bivši članovi, veterani, te dragi gosti. Svi zajedno štujemo Svetu Ceciliju", kaže Boris Štrkalj.

Dva su godišnja velika nastupa Šibenske narodne glazbe. Dan prije Silvestrovog zvuci njihovih instrumenata odzvanjat će gradskim ulicama na tradicionalnom jedinstvenom Božićno- novogodišnjem koncertu.

"Tim koncertom zaključujemo našu radnu godinu. Slijedi malo odmora pa odmah pripreme za tradicionalni ljetni koncert u sklopu Međunarodnog festivala djeteta", dodaje dopredsjednik Glazbe.

U međuvremenu članovi orkestra nadaju se nekom nastupu i putovanju, ali samo u slučaju da se pronađe kvalitetan sponzor.

"Iskreno, mi stariji smo se naputovali, ali Glazba ima mlađih članova i svima je velika želja da i oni osjete kako to izgleda na putu i na koncertu van Šibenika i Hrvatske", zaključio je Štrkalj.

Stariji koji su se naputovali i mladi koji to tek očekuju za Svetu Ceciliju, baš kao i na koncertima, djelovali su homogeno, zajednički na fešti uz dobro jelo, kapljicu i pjesmu.

 

Foto: Igor Bergam

Iz kategorije: Kultura