Datum objave: 19. Listopad 2015

Borna Erceg ponosno oduševio Šibenčane svojom koncertnom misom u prepunoj Katedrali

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Borna Erceg, šibenski glazbenik, student prve godine Muzičke akademije, ponovno je oduševio šibensku glazbenu publiku svojom koncertnom misom koju je izveo sinoć u prepunoj katedrali sv. Jakova. To je bila treća izvedba tog njegovog umjetnički iznimno vrijednog djela nakon praizvedba u crkvi sv. Ante na Šubićevcu i premijerne izvedena u crkvi sv. Križa u Vodicama.

Borna je svoju koncertnu misu skladao za mješoviti zbor, tri solo soprana, solo violinu i orgulje, a svoje je djelo dovršio prije nego što je postao student Muzičke akademije što znači da je tu složenu i zahtjevnu glazbenu formu svladao sam. Njegovo djelo u katedrali sv. Jakova izveli su pjevačkog zbora „Lira“ iz Vodica, sopranistice Valnea Vretenar i Tea Požgaj , mezzosopranistica Jelena Pletikosa, studentice Muzičke akademije u Splitu i profesorica Tina Guberina na orguljama pod dirigentskom palicom samog Borne Ercega koji je svirao i klavirske dionice..
Kao što se već dogodilo na praizvedbi i premijeri koncertne mise Borne Ercega publika je bila impresionirana i oduševljena ljepotom i skladnošću njegovog djela u kojem je izuzetnim umjetničkim pristupom uspio uglazbiti tradicionalne molitvene mijenjajući pri tome izvorni tekst.
Nakon briljantne koncertne mise u katedrali sv. Jakova koju je publika pozdravila ovacijama nema više nikakve sumnje da je Šibenik svim srcem i dušom prihvatio svog prvog suvremenog skladatelja duhovne glazbe. 

Foto: Igor Bergam

Iz kategorije: Kultura