Datum objave: 24. Kolovoz 2015

Fratri i časne sestre snimali na Krapnju i u Šibeniku video spot za duhovnu šansonu

Diana Ferić
Diana Ferić

Video spot pjesme „Anđel Gospodnji se moli“ Redovničkoga sastava Laus, za koju je tekst napisao Šibenčanin Tomislav Baran, poznati spiker mentor na HRT –u, snimao se ovih dana na Krapnju i u Šibeniku.

Riječ je o prvoj pjesmi, dalmatinskoj duhovnoj otočnoj baladi, kojom će se Redovnički sastav Laus predstaviti javnosti. Uz Tomislava Barana autor koji potpisuje glazbu i aranžman je Toni Eterović. Oni su oblikovali i redovničku himnu „Hvala redovnika“. Autor video spota je Matko Petrić, a voditelj projekta fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

Snimanje spota na ulicama Šibenika izazvalo je veliko zanimanje turista i Šibenčana. Raspjevani fratri i časne, među kojima je i Dijana Lončarek poznata kao cyber časna koja je snimila spot imitirajući estradne zvijezde, bili su prava atrakcija. Ljudi su im mahali iz automobila, zaustavljali se kraj Gospe van grada, gledali, slušali, pokazivali naježene podlaktice. Tražili da da im se maila mp3 pjesme, a jedan mladi mađarski par se slikao s njima s porukom za prijatelje koji će se uskoro vjenčati u Mađarskoj. U Kalelargi se oko njih okupila grupa Talijana tražeći njihove autograme, kod crkve sv. Ivana grupa Španjolaca je od njih, dok su bili na vrhu stepenica tražila blagoslov. Časna Dajana im je im održala mini-koncert.Pjevala im je i imitirala Esmeraldu i Shakiru, a našima ljudima i Danijelu Martinović.

„Pjesma Anđel Gospodnji se moli duhovna je balada, prava otočna meditacija u kojoj cijeli jedan otok sa svojim nestvarnim ljepotama pjeva molitvu Anđeo Gospodnji. Ona je autentična, itekako doživljena i proživljena, nastala baš u moru s pogledom na Krapanj i uz zvuke krapanjskih zvona koja pozivaju na molitvu. Naime, kako moja kći, supruga i ja idemo kasno na plažu, a kupamo se kod Zlatne ribice na Brodarici, svakog nas dana oko 8 navečer zateknu zvona za Anđela Gospodnjeg baš kad smo u moru, i to na bovama. I svaki ga put nas troje izmolimo plutajući. Nekad zna biti smiješno kad nam valovi zapljuskuju usta dok molimo, a ponekad su to zaista trenuci najdublje meditacije uz bonacu i zalazeće sunce koje ima tako lijep pad iza brda da ga svaki put s jednakim divljenjem ispraćamo. Baš zbog toga ovih je dana sniman spot upravo na Krapnju, u samostanu i oko njega, mjestu stvorenom za osvješćivanje zahvalnosti na životu kao takvome“, kazao nam je Baran.

Domaćice Redovničkom sastavu Laus tijekom cjelokupnoga snimanja bile su sestre dominikanke u Šibeniku, a mlade su pjevačice i pjevači nakon snimanja posjetili i sestre benediktinke te franjevke. Na samome Krapnju sastav su ugostili gvardijan franjevačkoga samostana fra Ivan Lelas te vlč. Andrija Vrane sa svim suradnicima tečaja duhovne obnove „Kursiljo“ koji se tijekom ljeta već godinama održava na Krapnju. 

Nakon iznimnog uspjeha redovničke himne i video spota „Hvala redovnika“ u izvedbi za tu priliku osnovanoga Redovničkoga band aida, Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) odlučila je utemeljiti još jedan manji glazbeni sastav, Redovnički sastav Laus. I ta je glazbena skupina poput Redovničkoga bandaida nastala kao dio programa Godine posvećenoga života koja ću u Katoličkoj Crkvi trajati do blagdana Svijećnice 2. veljače 2016. Članovi sastava Laus mlade su redovnice i redovnici okupljeni iz više hrvatskih redovničkih zajednica i većinom su članovi Redovničkoga band aida.

Video spot „Anđel Gospodnji se moli“ Redovničkoga sastava Laus javnosti će biti predstavljen tijekom rujna, a sljedeći će glazbeni projekt Lausa biti snimanje i prezentiranje jedne duhovne kajkavske popevke.

Ta duhovna šansona bila je prijavljena i za ovogodišnju Večer novih skladbi na Dalmatinskim šansonama u Šibeniku, ali je organizatori nisu primili, vjerojatno smatrajući da taj festival nije primjeren za nastup fratara i časnih sestara no sigurno e da bi, da su nastupili, to bio marketinški pogodak za Dalmatinske šansone i da bi izazvali dodatnu pozornost javnosti.

 

ANĐEL GOSPODNJI SE MOLI

S kampanela starog zvone zvona
I putuju zrakon punin soli
Valovi se klanjaju prid stinon
To i more Gospi nan se moli.

Ruke sklapan službenici Božjoj
Ča je tila da je voja Tvoja
Blagoslov i mir nan Mater šaje
Iznad ovog blaženoga škoja.

Molitva mi cilo biće kripi
Božje riči ilo bi i pilo
Anđel Gospodnji mi sad govori
Da se Rič pritvorila u Tilo.

I da se nastanila sa nama
Na ovome rajskon slanon škoju
Poškropila milošću je svojon
Lipi škoju svaku škrapu tvoju.

REFREN:
Anđel Gospodnji se tiho moli
Dok i vitar piva svoje psalme
Zdravo Marije ka perle nižen
Milost s Neba izliva se na me.

U zelenon boru život buja
Raspivani cvrčak to se skriva
I galebi pustili su glase
To se Anđel Gospodnji sad piva. 

Iz kategorije: Kultura