Datum objave: 06. Kolovoz 2015

FOTO Završeno SuperUho. Mate Škugor:I sljedeće godine Festival radim na tvrđavi

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Da je kojim slučajem, u nekom paralelnom univerzumu, bivši predsjednik Kulturnog vijeća grada Šibenika svjedočio sinoćnjem nastupu of Montreala na tvrđavi sv. Mihovila vjerojatno bi demonstrativno napustio tribine. Razlog tome bio bi naravno taj što je frontmen američkog indie rock sastava, Kevin Barnes bio, poprilično "neprikladno", obučen - i to u žensko! Tek na dva metra od bine razaznalo bi se da se radi o mršavom muškarčiću s vitkim nogama i tonom šminke na licu. U svakom slučaju, nastup of Montreala bio je definitivno highlight sinoćnje treće večeri SuperUha (bez obzira na isto tako odličnu svirku Discipline, ali njih ipak imamo priliku malo ćešće slušati). Uštimani, uigrani kako svirački tako i vizualno, prašili su kombinaciju eksperimentalnog popa s popriličnom dozom psihodelije što je na tvrđavu vraćalo neko ljepše vrijeme 70-ih godina prošlog stoljeća.
Tribine opet skoro pa full popunjene, publika raspoložena za ples i veselje, prava festivalska atmosfera. Kul je bilo sinoć biti na tvrđavi sv. Mihovila.
Nakon odličnog nastupa of Montreala program se prebacio ispod tribina gdje je nastavljen svirkom Rosette, također Amerikanaca koji su zvučali poprilično bučno, ali rekli bi da je to bila ona "pametna buka". Zanimljiv bend u svakom slučaju, jedino što se nakon nekog vremena gubi u originalnosti i dolazi do ponavljanja istog predloška, zato im je nastup možda trebao biti kraći, nekih 45-minuta kako je to običaj po festivalima.
Drugo izdanje SuperUho festivala zatvorio je legendarni srpski teško-za-definirati-žanr bend Disciplina Kičme predvođen Dušanom Kojićem Kojom, čovjekom koji je pomjerao granice glazbe u bivšoj državi. Čovjekom koji je stvarao takve hitove samo na basu i bubnju, koji da je htio mogao je biti veći od ovog Tončija Huljića. Pojačan sastav uz Iggyja na usnoj harmonici i vrišteći ženski vokal prašio je tako kao da nema sutra. Prošlo je 3 i pol sata u jutro, a tvrđava se još tresla od dubokih linija basa i energičnih bubnjeva. Rekli bi dosta prikladno, na dan Oluje, podno tribina šibenske tvrđave odzvanjalo je "Prestani da mrziš, do sebe ako držiš!" što je u glas pjevala okupljena gomila, ponavljamo dosta prikladnija poruka od onih koje je izvjesni izvođač jučer slao pred 100 000 ljudi u Kninu.
Glavnog i odgovornog za tri dana zanimljivog programa, za koji Šibenik možda čak još nije ni spreman, Matu Škugora kratko smo sreli u publici odakle je pratio svoje omiljene bendove i pitali za osvrt na drugo izdanje SuperUha. "Poprilično sam zadovoljan, kako lokacijom tako i posjetom. Pa vidiš da je svaku večer puno, a lokacija je odlična. Glavni razlog zašto smo se sa TEF-a prebacili na tvrđavu je taj što kad uđeš na TEF sve vidiš i sve znaš, ode na tvrđavi polako otkrivaš sve što se nudi. U svakom je kantunu nešto, program je na tri pozicije, tako da je to super priča. Uz to, veliki plus tvrđave je i taj "klupski" filing koji imaš ispod tribina a što je izostajalo na TEF-u. Ne vidim razloga zašto ne bi radio festival i sljedeće godine na tvrđavi", završio je Mate kratki razgovor.
U fotogaleriji u nastavku pogledajte dio atmosfere sa zadnje večeri SuperUha.

Iz kategorije: Kultura