Datum objave: 05. Kolovoz 2015

FOTO SuperUho: Einstürzende Neubauten - konceptualni nastup s dozom jezovitosti

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Njemački industrial sastav neizgovorljiva imena Einstürzende Neubauten (otprilike Ajnštrucende Nojbauten) sinoć je bilo najpoznatije ime na popisu bendova koji su nastupali drugu večer SuperUho festivala. Isto tako, nastup im je bio najbolje popraćen, tribine tvrđave sv. Mihovila poprilično napunjene, iako neusporedivo s gužvom na Flogging Molly-u večer prije. Neusporediv je bio i nastup ta dva headlinera ali i cjelokupna atmosfera prve dvije večeri festivala. Za razliku od buke, plesa, poga, bogate rasvjete i brzih ritmova prve večeri, sinoćnji program, a pogotovo nastup kultnog njemačkog benda iz 80-ih, bio je totalna suprotnost. Berlinjani predvođeni pomalo jezovitim frontmenom Blixom Bergledom, popraćeni minimalnom rasvjetom, izveli su svoj nastup koji je dosta naginjao konceptualnom art performansu. Glazba koja je iz zvučnika dopirala do publike može se okarakterizirati kao mješavina Nick Cave-a i Rammstein-a, uz neobične zvukove koji su se stvarali "sviranjem" po gumama, cijevima, federima, kotlima i drugim rekvizitima koji su zauzeli veliku binu tvrđave. Pridodavši tome vokal Blixe koji je u trenutke ispuštao zvukove koji su zvučali kao nekakva vanzemaljska bića ili krikove poput samog grofa Drakule, cijelom koncertu dali su dosta jezovit ugođaj. Publika mirna, zainteresirana, u trenutcima u transu odslušala je od početka do kraja zanimljiv program s glavne bine i dobila zasluženi bis.

Sigurno da Mati Škugoru nije lako raditi ovakve stvari u Šibeniku, pogotovo vidjeti kako se dio publike diže i napušta koncert prije samog kraja. Razlog tome su podijeljena mišljenja posjetitelja, nekima su Einstürzende Neubauten bili genijalni, dok su neki "odmor za uši" potražili na šanku ispod tribina. Matija i Danijela iz Šibenika slažu se da je nastup bio odličan, pogledali su ga u jednom dahu od početka do kraja. "Zanimljivo u svakom slučaju. Sviđa mi se ovaj zvuk koji me podsjeća na Nicka Cavea u kombinaciji s ranim radovima Rammsteina. Na trenutke stvaraju zvukove koji podsjećaju na rad tvornice tako da se može reći da su prateća tog nekog industrial zvuka" kazao nam je Matija doživljaje s koncerta.

S druge strane, braća Marin i Ante nisu ostali do kraja na koncertu. Našli smo ih ispod tribine gdje su proveli drugi dio svirke. "Ma nije to loše i sve, ali je malo naporno za dugo slušati. Više nam se svidio sinoćnji program koji je bilo plesniji i veseliji" složni su bili Marin i Ante u ocijeni druge večeri SuperUha.

Nakon Einstürzende Neubauten program se nastavio na drugom stageu svirkom kanadskog indie rock benda Ought čiji smo nastup poslušali u prolazu. Ninu Romić i njene Pridjeve nismo dočekali, bili su prekasno za uspavanu melankoličnu večer drugog dana festivala. U fotogaleriji u nastavku pogledajte kako je to sve skupa izgledalo sinoć na tvrđavi sv. Mihovila.

Iz kategorije: Kultura