Datum objave: 06. Srpanj 2015

Novo na tvrđavi svetog Mihovila:U unutrašnjem prostoru Strana B i radionica bakroreza

Diana Ferić
Diana Ferić

Poseban doživljaj večeras na tvrđavi svetog Mihovila na dvama programima koji su organizirani u prostorima ispod gledališta, u unutrašnjosti tvrđave. Najprije je otvorena specifična grafička radionica poznatog hrvatskog grafičara Zvonimira Vile koja nosi naziv Hommage Martin Kolunić Rota, po slavnom Šibenčanina koji je živio u 16 stoljeću i bio je jedna od najpoznatijih bakrorezaca u Europi. Vila će svakog dana u toj radionici stvarati svoja umjetnička djela pred posjetiteljima istom tehnikom koja se primjenjivala još u 15 stoljeću i umnožavati ga na posebnom stroju, a turisti će te radove moću kupiti kao suvenir. Svi radovi bit će posvećeni poznatom grafičaru i bakropiscu rođenom 1532. godine u Šibeniku – Martinu Koluniću Roti. Uz Vilu radionicu su otvorile i Mirjana Žurić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika i Gordana Barišić Bačelić , voditeljica Odjela za fortifikacijski sustav Muzeja grada Šibenika.

 

Nakon toga održan je koncert jazz pijanista Nevena Frangeša i jednog od najboljih suvremenih hrvatskih gitarista i harmonikaša, koji je, uz brojne nagrade, ovjenčan s čak 17 Porina – Elvisa Stanića! To je početak novog umjetničkog programa u organizaciji tvrđave sv. Mihovila pod nazivom Strana B koji će tijekom ljeta pod tribine najljepše pozornice dovesti poznata imena glazbe, plesa i izvedbenih umjetnosti!
''

Druga strana predivne, ljetne pozornice je ona manja - pozornica sva u kamenu pod amfiteatralnim gledalištem koje je prošle sezone ugostilo tisuće oduševljenih posjetitelja. U intimnoj, klupskoj atmosferi čarobnog prostora kulturno-povijesne baštine, za sve ljubitelje umjetnosti neopterećene žanrovskim odrednicama, Strana B dovodi najbolje od jazza, etna, popa, modernih interpretacija klasične glazbe, suvremenog plesa i eksperimentalnog kazališta. Fuzijski program apostrofira kvalitetu, a Tvrđavi i kulturnoj ponudi samog Šibenika daje novu dimenziju.'' predstavila je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje fortifikacijskim sustavom.

 

Nakon izvedbi jazz klasika i autorskih djela, Strana B nastavlja se koncertom još jednih Porinovaca, zagrebačke grupe Detour, a suorganizaciji s Plesnim festivalom u Šibeniku 21. srpnja očekuju nas plesni performansi poznatog plesača suvremenog plesa Mitje Obeda i &M Dance Company-a. Strana B nastavlja se gostovanjem Kaje Farzsky 10. kolovoza, dok je za 4. rujna zakazan koncert akademskih saksofonista ujedinjenih u Papandopulo kvartet koji će publici predstaviti interpretacije poznatih skladatelja, od Vivaldija do Gershwina.

Svi programi strane B besplatni su za sve članove Kluba prijatelja Tvrđave, kao i stranim posjetiteljima Tvrđave koji će s kupljenom dnevnom kartom moći uživati u programu. Svi ostali dobrodošli su na koncerte po cijeni dnevnog ulaza.

Iz kategorije: Kultura