Datum objave: 25. Lipanj 2015

Uz otvaranje izložbe o Sophiji Loren:Sophijina veza sa Šibenikom

Diana Ferić
Diana Ferić

 Počast  jednoj od najvećih filmskih diva Sophiji Loren, koja je ušla u osmo desetljeće života, odaje se i u Šibeniku postavljanje izlože njezinih najpoznatijih fotografija, a u javnosti je nepoznato da je ta slavna glumica imala veze sa Šibenikom  -  ona i njezina kolegica, jednako slavna glumica Gina Lolobrigida bile su prijateljice Đure i Nikše Matavulj, praunuka Simeune Matavulj koja je kreirala današnji izgled šibenske kape s širokim obodom i crnim boulima na narančastoj podlozi.

Sudbina ugledne šibenske obitelji Matavulj jedne od najvažnijih povijesnih šibenskih obitelji koja je od kraja 19. stoljeća pa sve do Drugog svjetskog rata davala snažan pečat cjelokupnom društvenom i kulturnom životu Šibenika, posebice njegovom gospodarskom napretku i razvitku., nakon bijega iz Šibenika 1943. godine široj je javnosti gotovo potpuno nepoznata. U zaborav je palo i to da su Matavulji bili veliki donatori šibenskog kazališta, podupirali su sve kulturne institucije i udruge, imali su veliki utjecaj na afirmaciju turizma u Šibeniku, a dali su i nemjerljiv doprinos izgradnji gradskog kupališta Jadrije. Pripada im, uz Antu viteza Šupuka, mjesto među začetnicima industrijalizacije Šibenika. Njihove veze s najuglednijim šibenskim obiteljima (Šupuk, Novak, Frua...) bile su duboke i poticajne, a ne bi trebalo ispustiti iz vida i njihov, na žalost gotovo potpuno zaboravljeni, doprinos razvoju šibenskog sporta (jahanja, lake atletike, plivanje, vaterpola, gimnastike, mačevanja, hrvanja...) i sportske kulture u Šibeniku.
O životu obitelji Matavulj u Šibeniku zna se jako malo. O tomu jedva da je nešto napisano, a o tome što se njenim članovima događalo nakon bijega iz Šibenika 1943. godine ne zna se ništa. Jedeni relevatni tekst o tome što se s Matavuljima događalo nakon bijega iz Šibenika objavio je časopis „Šimenik tim“ u svom 12. Broju 2102. godine. Uz priču o obitelji Matavulj u tom broju časopisa prvi puta su objavljeni fragmenti memoarskih zapisa Đure Matavulja, praunuka Stevana i Simeune Matavulj koja će u šibenskoj povijesti ostati zapamćena kao kreatorica šibenske kape koja je postala glavni zavičajni simbol Šibenika i Šibensko – kninske županije.
Memoari Đure Matavulja, u naravi su opširna pisma puna sjećanja na obitelj, Šibenik i ratnu kalvariju koja je on pisao svojoj kćeri Zorini. Danas su ta pisma, puna britkih opaski, duhovitih primjedaba, humora i optimizma, a riječ je o tekstu visoke literarne vrijednosti, dragocjeni izvori podataka o povijesti Šibenika prije, uoči i tijekom Drugog svjetskog rata do 1943. godine.
Među najzanimljivije dijelove sjećanja Đure Matavulja bez dvojbi spada epizoda u kojoj on opisuje kako su on i njegov brat Nikša 1948. godine, dospjeli u izbjeglički kamp koji se nalazio u blizini talijanskog Hollywooda, filmskog grada Cinecittà u kojeg su njih dvojica često zalazila i tu provodila vrijeme. Tu su najprije upoznali tada još nepoznatu starletu Ginu Lolobrigidu. S njom ih je upoznao njen tadašnji suprug koji je bio porijeklom iz Srbije, a kao pasionirani hazarder i kartaš dolazio je i u Šibenik gdje je, koliko je poznato na kartaškim seansama u hotelu „Krka“ često gubio pozamašne sume. Lolobrigidaje Đuru i Nikšu upoznala sa svojom prijateljicom Sophiom Loren, koja je tada imala tek petnaest godina. Prema Đurinim zapisima on i Nikša družili su se sa Sophiom i Ginom Uglavnom i njihovim prijateljima i, ostalo je zapisano, slatko se zabavljali. Zahvaljujući njima Đuro i Nikša dobili su nekoliko beznačajnih uloga u nekoliko filmova, između ostalog i čuvenom spetaklu Quo vadis u kojem su glumili rimske vojnike, a Sophia Loren ropkinju. Iz izbjegličkog kampa pored Rima Đuro i Nikša su otišli u SAD-e i nikada se više nisu vratili u zavičaj kojeg, kako je zapisao Đuro, nikada nisu zaboravili i za kojim su cijelog života čeznuli.

Na fotografijama koje objavljujemo  su Sophia Loren, koju je između 1948. i 1951. godine snimio talijanski fotograf Federico Patellani, poznat između ostaloga i kao autor prvih suvremenih color fotografija Šibenika i Perkovića, te Đuro i Nikša Matavulj na fotografijama koje su snimljene u Šibeniku i potječu iz privatnog arhiva obitelji Matavulj.

Podsjećamo, izložba fotografija na kojma su kultne scene iz najpoznatijih filmova Sophie Loren pod nazivom "Jučer, danas, Sophia" otvara se večeras u 20 sati u šibenskom klubu Azimut, u sklopu pratećeg programa tradicioalne regate Civitanova  - Šibenik.
 

Iz kategorije: Kultura