Datum objave: 25. Lipanj 2015

Promovirana monografja legendarnog fotoreportera Ante Baranića: Baranić "Promatrani promatrač"

Diana Ferić
Diana Ferić

Skoro 40 godina, fotoreporter Ante Baranić surađuje s Međunarodnim festivalom djeteta i iz te suradnje rodila se zanimljiva monografija u kojoj je pedesetak njegovih probranih i do sada uglavnom neobjavljenih fotografija pod nazivom "Promatrani promatrač". Izdalo ju   šibensko kazalište, a promovirana je sinoć u sklopu ovogodišnjeg Festivala, u punom foajeu šibenskog kazališta. Monografiju su uredili Davor Šarić, Pavle Roca i Gustav Červar, a poglavlja su popraćena stihovima Vinka Nikolića koji dobro korespondiraju s motivima na fotografijama.

 

To je prvi put da se Ante Baranić, legendarni šibenski fotoreporter koji se s fotoaparatom "druži" već 40 godina našao s one strane objektiva. " Godinama snimam javne osobe u različitim situacijama i uvijek sam na strani onih koji od njih očekuju da nešto pametno kažu.E sad se to očekuje od mene pa sam zaključio da mi je najpametnije da šutim", kazao u svom prepoznatljivom duhovitom stilu Ante Baranić poznat po skromnosti i nepotrebnoj samokritičnosti kada je riječ o njegovom radu, ali i po tome da najčešće zbija šale na svoj račun.

"Baranić je, bilježeći fotoaparatom svih ovih godina zbivanja na Festivalu posebnu pažnju pokazivao za publiku pokušavajući na fotografijama uhvatiti taj naboj koji se stvara između gledatelja predstave kao najvažniji trenutak u suodnosu umjetničkog djela i publike. Baranić se majstorski koristi svim vještinama zanata, ali i osobnim ekspresivnim nabojem ispunjen željom da drugima prenese ono najvrijednije i najčarobnije što osjeti u prozoru koji "hvata" fotoaparatom", istaknuo je na promociji Pavle Roca.
Davor Šarić je istaknuo kako su u monografijom pokušali prokazati onaj najrespektabilniji dio Baranićevih fotografija što nije bilo lako budući da ih je snimio na tisuće. " Unatoč tomu što Baranić kao autor nije nepoznat moglo se dogoditi da njegove fotografije na kraju ostanu utopljene u arhivima knjižnica i otisnutim stranicama novina , a o su fotografije naših sjećanja.Zbog toga je važno što smo uspjeli izdati ovu monografiju", kazao je Davor Šarić koji s Baranićem surađuje pa i prijateljuje od 1979 godine kada mu je kao 18 - godišnjaku dao na upotrebnu svu svoju vrijednu fotografsku opremu da pripremi radove za prijemni ispit na filmskoj akademiji što je detalj koji puno govori o Baraniću kao kolegi i čovjeku.

 

Ante Baranić od 1974. godine radi kao fotoreporter za novine, a najviše se surađivao sa Slobodnom Dalmacijom i izdanjima Europapress holdinga.  

Iz kategorije: Kultura