Datum objave: 21. Lipanj 2015

Otvaranje 55. MDF -a:Čista petica za "Matildu", oduševljeni djeca i odrasli

Diana Ferić
Diana Ferić

„Super, super,super“, najkraća je ocjena mjuzikla „Matilda“ kojim je večeras u Šibeniku otvoren 55. Međunarodni dječji festival koju smo nakon predstave čuli i od djece i od odraslih.
„Meni je bilo jako zabavno. Najbolja mi je bila Matilda, a gospođe Mrge sam se jako bojao, ali mi je isto tako bila odlična“, kazao nam je sedmogodišnji Marijan Bilić. „Ja sam uživala u glazbi i cijelo vrijeme me je mama njihala na koljenima, a kasnije smo se dignule na noge i pljeskale“, izjavila nam je šestogodišnja Dora. I zaista, ne pamti se u posljednjih petnaestak godina da je publika tako zadovoljna, na nogama, s dugotrajnim pljeskom i osmjehom na licu ispratila ijedno otvaranje MDF-a. Bila  je dojmljiva i zabavna.

„Ovo je bilo najbolje otvaranje do sada“, izjavio nam je šibenski biskup Ante Ivas. Dario Mikulandra, predsjednik Kulturnog vijeća Grada Šibenika koji je lani , smatrajući da predstava nije dolična napustio s obitelji svečanost otvaranja ove je godine prezadovoljan. „Ovo je bilo odlično i pokazuje što sve šibensko kazalište može napraviti“, kazao nam je. Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca je bio ozaren: „Ovo je nevjerojatno dobro, nisam gledao bolju i zabavniju predstavu“, njegova je ocjena „ Matilde“. Samo riječi pohvale za taj mjuzikl imale su i Ivana Maletić, zastupnica HDZ – a u Europskom parlamentu i njezina kćerkica. „Ovo je predstava s kojom HNK Šibenik može gostovati bilo gdje u svijetu“, rekla nam je. I tako redom, pohvala za pohvalom stizala je od svih s kojima smo razgovarali. Da govore iskreno i da im je bilo zaista zabavno posvjedočio nam je svaki pogled publiku dok je predstava trajala. Gledalo ju se s posebnom pažnjom, ne trepćući, a mnoge scene su izazivale smijeh, možda i više kod odraslih nego kod djece. Poznati hrvatski glumac Damir Lončar koji je glumio žensku ulogu, strašnu ravnateljicu škole, gospođu Mrgu izazvao je posebne simpatije kod publike, ali i Maja Kovač u ulozi Matilde, djevojčice koju vlastita obitelj ne shvaća i ne uvažava, ali na kraju ipak dokazuje svoje vrijednosti i šalje poruku da moramo i možemo mijenjati svijet i napraviti da iz njega nestane okrutnost.

 

A počelo je „vuneno“ s prolom oblaka i jakom kišom zbog koje je svečanost otvaranja kasnila, a na nju su kasnili i neki gledatelji, među njima i Ivana Maletić pa se dogodilo ono što se u takvim prilikama, pogotovu kada događanje prenosi izravno televizija ne bi smjelo dogoditi, da se ulazi na gledalište i nakon početka svečanosti i mrtvo - hlaadno traži svoje mjjesto. Na ulazu na Ljjetnuu pozornicu gledateljji su dobivali i papirnate marammice kako bi mmogli samo ibrisati od kiše sjedalo. Tmurni oblaci nisu s erazišli niti nakon početka svečanosti otvaranja, ali, na sreću, više nijje bilo kiše.

Prigodni govori na početku svečanosti, nakon podizanja festivalske zastave bili su vrlo kratki, a djecu i sve uzvanike pozdravili su Vladimir Stojsavljević, zamjenik ministra kulture RH i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je prenio i poruke potpore predsjendice RH Kolinde Grabar Kitarović. Obojica su istaknula kako ne sumnjaju da narednih 15 dana i Šibeniku neće nedostajati zabave, igre i dječje kreativnosti.

 

Nakon svečanosti otvaranja uslijedio je tradicionalni vatromet i Šibenska noć na rivi.

 

Podsjetimo, mjuzikl Matilda režirala je Nina Kleflin. Uz glumce sudjeluju i članovi Dramske radionice HNK Šibenik i zbora Zdravo maleni. Libreto i stihove napisala je Marijana Nola, skladatelj je Neno Belan, a scenograf je Osman Arslanagić kojem asistira Branko Lovrić Caparin, a kostime je osmislila Sara Caparin.
Nastupaju: Damir Lončar koji glumi zločestu gospođu Mrgu, Nela Kocsis, odlična Maja Kovač i kao Matilda te domaće snage u sastavu Šime Bubica, Franka Klarić,  Jakov Bilić i Orjana Kunčić.
 

Iz kategorije: Kultura