Datum objave: 14. Lipanj 2015

Zvonko Varošanec "doplovio" u emisiju "Volim Šibenik":Potpora Zlarinjana izboru najlipših šibenskih pisama

Diana Ferić
Diana Ferić

Jako jugo i veliki valovi nisu omeli Zvonka Varošanca, televizijskog urednika i glazbenika, današnjeg glavnog gosta emisije „Volim Šibenika“ na Radio Šibeniku da svojom brodicom doplovi jutros sa Zlarina u Šibenik i sudjeluje u emisiji. „Volim Šibenik“ što znači i Zlarin, magična je riječ koja je za Zvonka puno jača od nemirnog mora na koje je navikao i opjevao ga.


Današnja emisija bila je, u prvom dijelu, posvećena zlarinskim autorima –Vesni Parun , Mladenu Bjažiću koji se uključio u emisiju telefonski, Zvonku Varošancu koji je poznati promotor šibenske pisme i glazbe još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Dinku Škevinu koji je opjevao odlazak Zlarinjana u lov na koralje, ali i Vici Vukovu koji je po ocu Zlarinjanin iako to nije često isticao.
Zvonko Varošanec, zaljubljenik u glazbu, posebice hrvatsku, talijansku i francusku još jednom je potvrdio da je „hodajuća glazbena enciklopedija“, ali i da je dobar kantautor. Prvi put je javno izveo svoju nedavno napisani šansonu „Tko te ranio tako“ u kojoj pjeva o ženama žrtvama nasilja i otkrio da se nakon pisanja u uglazbljivanja pjesama za djecu okreće i glazbi za odrasle. Zahvaljujući emisiji „Volim Šibenik“ prvi put je i snimljena pjesma Vesne Parun „ Nad posteljom mojom“ koju je uglazbio i otpjevao Zvonko Varošanec, a Zlarinjani ju, kao svojevrsnu himnu izvode na mnogim svojim događanjima što ćete uskoro moći i čuti na našem You Tube kanalu.


Od čuvenog Mladena Bjažića, pjesnika na čakavštini, pisca, novinara, autora stripa, dramaturga, scenariste, oca čuvene TV serije „Mendo i Slavica“ doznali smo niz pikanterija o šibenskim glazbenicima od onih iz Šibenske narodne glazbe prije svjetskog rata do odnosa Arsena Dedića i Gabi Novak, a čuli smo i kako pjeva njegov Mendo iz nekad popularne dječje serije Mendo i Slavica“. Ali i kako njegovu pjesmu Bijela ptica izvodi Doris Dragović.
U svakom slučaju i u današnjoj emisiji bilo je puno ljubavi prema Šibeniku, šibenskoj pismi i šibensko tradiciji pa smo čuli i nekad teen zvijezdu, danas poznatog šibenskog fotoreportera Duška Jaramaza, Mišu Kovača kako pjeva hitove Raya Charlesa i još puno toga.


Emisija je ostvarena u suradnji časopisa „ Volim Šibenik“ i Županijskog radio Šibenika, a predstavlja zvučnu potporu referendumu za izbor 100 najljepših šibenskih pjesama svih vremena. Do sada vode „Šibenska balada“ i Arsenova „Kuća pored mora“, a stiže ih pjesma „Da te mogu pismom zvati“. Glasati s može na kuponima u časopisu „Volim Šibenik“ koje ubacujete i glasačke kurtije u brojnim šibenskim kafićima, na Internetu te u emisiji Volim Šibenik“.
 

Iz kategorije: Kultura