Datum objave: 14. Lipanj 2015

Vrhunski glazbeni doživljaj na tvrđavi sv. Mihovila: Kolaši i gosti pjevali i svirali Gotovca

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrhunski glazbeni doživljaj priredili su članovi Pjevačkog društva Kolo i njihovi gosti večerašnjim koncertom na tvrđavi svetog Mihovila koji je bio hommage Jakovu Gotovcu u povodu 120 obljetnice njegovog rođenja. Kada su planirali taj koncert na današnji dan kolaši nisu niti znali da će se poklopiti još jedna važna obljetnica vezana za tog najizvođenijeg hrvatskoj skladatelja. On je upravo na današnji dan, 13. lipnja održao svoj prvi profesionalni koncert . Gotovac je na različite načine povezan sa Šibenikom - od toga da je u njemu djelovao i živio 10 godina, da je 1921. godine osnovao Filharmonično društvo u kojem su nastupali i tadašnji kolaši, na 35. obljetnici njegovog rada pjevali u mu kolaši, a na 70. obljetnici Kola on je dirigirao , Kolo je izvelo i izvodi sve njegove zborske pjesme i tako redom.

Na večerašnjem koncerti kolaši i njihovi gosti dočarali su svu raznolikost Gotovčevog opusa od obrada narodnih napjeva pretočenih u klapsku pjesmu do zborskih i instrumentalnih skladbi i na kraju opera. „Krešendo“ je bio izvođenje završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta“ u kojem su osim kolaša i Simfonijskog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali i folkloraši splitskog KUD –a Jedinstvo što je publika ispratila dugim ovacijama. Na koncertu su nastupili i klapa Sebenico, dvoje mladih šibenskih iznimnih glazbenih talenata sopranistica Jelena Pletikosa i Borna Erceg na klaviru te Splićanin Vinko Maroević. Gradovima iz kojih dolaze obuhvaćen je i tok života akova Gotovca – rodio se u Splitu, radio je jedno vrijeme u Šibeniku, a nakon toga u Zagrebu.

„Super“, „odlično“, „nemam riječi pohvale za sve sudionike“ riječi su kojima su gledatelji s kojima smo razgovarali komentirali koncert. Na koncertu je bio o primjjetan broj stranih turista.

 

Zadovoljni su bili i svi izvođači. „ Mislio sam da je prošlogodišnja Carmina Burana koju smo izveli na ovoj tvrđavi s Kolom bila vrhunac, ali večeras smo i to nadmašili. Ova naša suradnja će sigurno postati tradicionalnom i mogu samo najaviti još veće glazbene užitke“, kazao je novinarima Miroslav Vukovojac Dugan, dirigent Simfonijskog orkestra OSRH što je potvrdio i dirigent Kola Vladan Vuletin. „Mi smo i večeras nastupili kao jedno tijelo. Drago mi je što smo uspjeli dočarati grandioznost djela Jakova Gotovca i što smo pogodili bilo publike“, izjavio je.

Krešimir Grubić, predsjednik Kola priznao nam je kako su se Kolaši tek zagrijali i kako bi mogli nastaviti i dalje pjevati. „ Kolo uvijek izvodi nešto od Gotovčevih skladbi. Njegov način skladanja koji njeguje melodiju i jasne akorde je po guštu Šibenčana pa nije čudo što mnoge njegove napjeve Šibenčani doživljavaju kao šibenske narodne pjesme“, tvrdi Grubić.

„Jakov Gotovac predstavlja vrhunac hrvatske glazbe općenito. Izvoditi ga večeras u ovom ambijentu bilo je čarobno, a drago mi je što je publika jako dobro reagirala“, priznala nam je Jelena Pletikosa , a Borna Erceg je dodao kako su svi izvođači dokazali da možemo biti ponosni kao zemlja što imamo takvog kompozitora kao što je Jakov Gotovac.

Koncert je započeo hrvatskom himnom s kojom je Gotovac također povezan – malo tko zna da je za nju napravio orkestraciju.
 

Iz kategorije: Kultura