Datum objave: 16. Svibanj 2015

Pogledajte bogatstvo narodnih nošnji Županije koje su danas "prošetale" Šibenikom

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik se večeras pretvorio u pozornicu narodnih nošnji i folklora Šibensko – kninske županije zahvaljujući 9. smotri izvornog folklora Županije pod nazivom „Šibeniče ti si stina“. Od Poljane preko rive do trga ispred katedrale prodefilirali su  u svečanom mimohodu članovi 16 kulturno – umjetničkih društava, 15 iz Županije i Folklorni ansambl Lisinski iz Vinkovaca, a svi su potom izveli svoje programe. U tom šarenilu živopisnih izvornih nošnji uživali su i brojni turisti koji si s njih skidali fotoaparate.

 

Zanimljivo je da je među članovima KUDO –a bilo puno mladih koji su s ponosom predstavili folklor svoga kraja i svoje nošnje. Na Smotri iz Županije sudjeluju KUD-ovi:Promina iz Oklaja, Spužvar iz Krapnja i Brodarice,Dinara iz Kijeva, Koralj iz Zlarina,Sv Ilija iz Kljaka, Bezdan iz Pirovca, Zvona Zagore iz Mirlović Zagore, Vodičke perlice, Koledišće iz Jezera,Bedem iz Grebaštice , Miljevci, Dubrava, Napredak iz Knina i Naši korijeni iz Kljaka.

 

Organizator je Šibensko – kninska županija. „Čuvajući od zaborava našu bogatu kulturnu tradiciju, dokazujemo da promišljamo o sutrašnjici. Stoga, dok je čuvara tradicijske baštine, zaljubljenika u nekadašnji način života nema bojazni da će izumrijeti njegovanje vrijednosti kojima se ponosimo i po kojima smo poznati u cijelom svijetu“, kaže šibensko – kninski župan Goran Pauk.

Iz kategorije: Kultura