Datum objave: 02. Travanj 2015

Pet godina uspješnog djelovanja P.A.R.K -a: Regius, Kulturaljka, provociranje problema mladih

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska udruga mladih P.A.R.K (Pokretači alternativnog razvoja kulture) u svojih je pet godina djelovanja pokretala rješenje niza aktualnim problema mladih u Šibeniku i poticala njihovu kreativnost, kako je zorno prikazano na večerašnjoj retrospektivi njihova djelovanja koja je održana u Gradskoj knjižnici. Jedan o njihovih najvećih uspjeha je to što su mladi u Šibeniku dobili prostor za kreativno izražavanje u takozvanoj narančastoj kući na Banju, kako je kazao Igor Bergam, predsjednik te udruge. Prije dvije godine su organizirali i potpisivanje peticije da se mladima osigura prostor za djelovanje.

 

„To je jedan od pozitivnijih primjera. Gradonačelnik Željko Burić je lani na našoj tribini rekao da će mladi dobiti tu zgradu i obećavanje je ispunio“, istaknu je Bergam. Podsjetio je kako je jedna od njihovih uspješnih akcija n početku bil a izložba fotografija i video uradaka o zapuštenim atraktivnim prostorima u Šibeniku od kojih su se neki u međuvremenu i uredili. Ta je udruga pomogla i afirmaciji mladih šibenskih kreativaca poput fotografkinje Sanje Kulušić i Tomislava Dugančića o čemu su večeras i sami svjedočili. Bergam je podsjetio na početke djelovanja P.A.R.K.A. koji je osnovao s kolegicom Ines Rudan koja je nedavno odselila u Dublin i ovih dana dobila primamljiv posao koji joj jamči karijeru u sektoru komunikacija.

 

Ta udruga organizira i kulturno zabavnu manifestaciju Koturaljku u glazbenom dijelu koje su u Šibeniku nastupili svi važni bendovi iz regije, a ponose se i Regius festivalom koji će ove godine prvi put umjesto na Jadriji biti održan na prostoru bivšeg TEF –a. U sklopu ovogodišnje Kulturaljke 4. Ožujka organiziraju koncert Psihomodo popa .... na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova. „ Mi stalno svoje programe odražavamo na nekim prostorima koji nose epitet bivših što je isto tako dobra poruka da ih se ponovno stavi u funkciju“ pomalo je u šali primijetio Bergam. Na predstavljanju te udruge i otvaranu izložbe „Šibenik vanka grada“ koju su organizirali u sklopu ovogodišnje Kulturaljke bili su i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta i pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić pokazujući i time da podržavaju rad udruga mladih.

 

Vrlo zanimljiva je izložba koju su večeras otvorili jer prikazuje fotografije manje poznatih motiva u Šibeniku od nekih detalja na šibenskim građevina i zgradama do šibenske „rupe“ i cirkuskih slonova na Šubićevcu koji unose ugođaj daleke Afrike, kako je kazala Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu umjetnost Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Na natječaj su dobili više od 100 fotografija , uglavnom amatera među kojima su mladi ljudi, ali i umirovljenici poput gospođe Danice Paić koja se, kako nam je kazala, već dugo bavi fotografijom, ali su joj fotografije prvi put izložene u javnosti.

 

Iz kategorije: Kultura