Datum objave: 08. Studeni 2014

Premijera "Arhimedovog zakona" publici nametnula dileme o svijetu u kojem živimo

Diana Ferić
Diana Ferić

Priča o mladom čovjeku, treneru koji se iznenada našao pod sumnjom da je seksualno iskorištavao dječaka kojeg trenira i  nitko  ne vjeruje u njegovu tvrdnju da ga je samo želio utješiti jer se prepao bazena kao okosnica drame „Arhimedov zakon“ koja je premijerno izvedena večeras u šibenskom kazalištu ostavila je dubok dojam na publiku. Nakon predstave su otišli pitajući se  tkoje govorio istinu – oni koji su ga osudili ili on.  

Predstava poručuje kako živimo u civilizaciji straha, pa i opravdanog straha da će se nešto loše dogoditi našoj djeci, ali postavlja i pitanje jesmo li u svemu tomu spremni bez razmišljala olako osuditi druge ljude bez pravog dokaza. I gdje je granica između normalnog ljudskog odnosa i zlostavljanja.

A izazivanje pitanja i dilema o vremenu u kojem živimo bio je i smisao postavljanja tog dramskog djela na kazališne daske i upravo to je ono što je redateljica Nenni Demetre htjela postići pa nakon večerašnje praizvedbe nije krila zadovoljstvo. „Mislim da su glumci zaista dobro potegli i da smo iskomunicirali ono što smo željeli. Htjeli smo pobuditi dijalog i polemiku, da ljudi razmisle o ovim temama“, istaknula je nakon večerašnje predstave.Zadovoljni su bili i glumci kako svojom izvedbom  tako i  reakcijom publike.
 

„Publika je disala i živjela s nama. Čuo sam ljude dok su izlazili da pitaju „vjeruješ li ti da je nevin“ . U Šibeniku mi je bilo fenomenalno raditi, omogućili su nam sve što nam je trebalo tako da smo čak bili na bazenu i promatrali plivačke treninge kako bismo bili što uvjerljiviji“, izjavio nam je nakon predstave mladi splitski glumac Bojan Brajčić koji je vrlo uvjerljivo odglumio  trenera Robija na kojeg je pala ozbiljna sumnja da je pedofil.

Šibenska glumica Oriana Kunčić priznala nam je kako je i dok je radila na predstavi bila vrlo zaokupljena pričom.„Radili smo puno na sebi za ovu predstavu, ali sam glumački ispunjena. Ja sam intenzivno proživljavala ovu priču pogotovo zbog toga što sam majka tinejdžera. Najstrašnije mi je to kako se u njoj jasno ocrtava kako više nitko nema odgovornosti prema nikome i ničemu pa ni prema izgovorenoj riječi“, kaže  ona.

Osim njih dvoje u predstavi glume i Jakov Bilić i Pere Eranović.

Arhimedov zakon, katalonskog autora Josepa Marije Miro i Corominae smatraju  jednim  od najuzbudljivijih suvremenih tekstova europskog dramskog pisma, a večeras je u Šibeniku bila njegova hrvatska praizvedba.

 U funkciji  ambijenta u kojem se radnja razvija, a riječ je o plivačkom bazenu, bila je pomalo nesnosna vrućina u Kazalištu što je sigurno prijalo Robiju koji je gotovo cijelu predstavu odigrao u kupaćim gaćama, a u dvije scene je bio i gol.

Na prijemo održanom nakon praizvedbe Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog kazališta zahvalila je svima koji su sudjelovali u "Arhimedovom zakonu" ocjenjujući da su "odradili sjajan posao".

Na predstavi su radili i Serđo Mioč inspicijent, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te oblikovatelj svjetla Josip Bakula, a u HNK Šibenik će biti prikazana  i  10. i 11. studenog

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Iz kategorije: Kultura