Datum objave: 05. Studeni 2014

"Arhimedov zakon" u petak u HNK Šibenik:Predstava o opiranju civilizaciji straha i osuda

Diana Ferić
Diana Ferić

Mladi plivački trener optužen za pedofiliju samo zbog toga što se nekome učinilo da je poljubio jednog dječaka i stalno preispitivanje je li to zaista istina ili je, taj odnos, kako on tvrdi potpuno nedužan okosnica je nove predstave HNK Šibenik  "Arhimedov zakon" koja će u režiji Nenni Demestre biti premijerno izvedena u petak, 7. studenog.  Tekst je napisao katalonski dramatičar  Josep Maria Miro i Coromina.O toj predstavi bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je v.d ravnateljica Kazališta Maja Trlaja uz uz redateljicu  predstavila  cijelu ekipu - glumci  šibenski Jakov Bilić  i Oriana Kunčić ( koja je zbog bolesti bila odsutna) te dvojica mladih splitskih glumaca Bojan Brajčić i Pere Eranović; inspicijent Serđo Mioč;kostimografkinja Sara Lovrić Caparin i  oblikovatelj svjetla  Josip Bakula.

 

"Ponosna sam što ponovno radimo s Nenni Demestre koja uvijek donosi suvremene tekstove koje pobuđuju dijalog gledatelja s temom koji traje i nakon što se odgleda predstava, a drago mi je i za ovu šibensko - splitsku priču u kojoj sudjeluju dva mlada, talentirana splitska glumca. Tekst je takav da nam je omogućio upravo pružiti priliku mladim ljudima", kazala je Maja Trlaja.

 

Nenni Demestre, koja već nekoliko godina istražuje nove katalonske dramatičare istaknula je da je riječ o trenutno najjačoj dramaturgiji ne samo u Europi nego i u svijetu."Riječ je o autorima  koji u svojim tekstovima zrcale stvarnost, vrijeme i prostor u kojem živimo. Ne pišu n visokointelektualne nego vrlo govorljive  dijaloge i e propovijedaju nego izazivaju a razmišljanje", kazala je.

 

Napomenula je kako "Arhimedov zakon" nije predstava o pedofiliji nego o našoj stvarnosti u kojoj smo  izloženi  stalnom strahu od koječega i u kojem nas se pod krinkom zaštite  zapravo želi kontrolirati i strah nam se prodaje kao proizvod. Moramo se odlučiti hoćemo li  živjeti u toj blindiranoj stvarnosti ili se nećemo odreći normalnih ljudskih odnosa pa i uz cijenu nekih rizika koje oni nose, smatra ona i vjeruje da će to pitanje sebi nakon predstave postaviti i gledatelji  odnosno da će se  publika, kako je kazao glumac Pere Eranović  nastavit pitati o tomu  je li ispravno uključiti se u hajku protiv trenera koji je optužen za pedofiliju i uništiti ga ili će  posumnjati u to da je kriv.

 

Jednako razmišljaju i mladi glumci koji se za predstavu nisu pripremali samo na kazališnim daskama nego i u životnim situacijama - gledajući mlade političare u Eu parlamentu ili pak odlazeći na plivački bazen u Crnici i družeći se s malim plivačima i trenerima, a Sara Lovrić Caparin je, zbog plakata za predstavu koji je osmislila morala zaroniti u bazen uz profesionalne ronioce. Josip Bakula je osmislio psihološko svjetlo kroz koje će se prelamati prošlost, sadašnjost i budućnost jer se u predstavi događaji nisu kronološki poredani.

Iz kategorije: Kultura