Datum objave: 28. Rujan 2014

Ovacije za film o Arsenu i za Arsena "uživo" u ne baš punom šibenskom kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugotrajnim iskrenim pljeskom, na nogama, ispratila je publika u šibenskom kazalištu večeras projekciju dokumentarnog filma Arsenu Dediću „Moj zanat“, a pljesak je prerastao u ovacije kada je prema pozornici krenuo Arsen Dedić.

 

U ime Grada Šibenika Arsena je pozdravio šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta  nazvavši ga vječno zelenim i svevremenskim glazbenikom. Otkrio je kako je njegova najdraža pjesma s ovih prostora „Zagrli me“ koju su osim Zdravka Čolića izvodili mnogi autori, a malo je poznato, kazao je Mileta, da je tu pjesmu napisao upravo Arsen Dedić.

 

Kao svevremenskog i neponovljivog autora sklonog svemu pristupati s posebnim humorom Arsena Dedića prikazuje i ovaj dokumentarni film u kojem on govorio o sebi, svom djetinjstvu u Šibeniku, roditeljima, ljubavima među kojima posebno mjesto zauzima Gabi, prijateljima, svojim pjesmama i glazbi, bolesti, svojim unučicama i uopće svom pogledu na svijet  te odnosu prema ljudima koje voli i zbog kojih, kako je priznao u filmu, nije imao pravo ne nastaviti živjeti. To je film o njemu, puno više nego o njegovim djelima.U filmu je i puno Šibenika – počinje kadrovima iz Tesline ulice u kojoj je Arsenova rodna kuća, a u zadnjim kadrovima Arsena na klaviru, u praznom šibenskom kazalištu ,izvodi pjesmo „ Moj zanat“. Redatelj filma je Beograđanin laden Matičević, a producentica Vera Robić Škarica.

 

Arsen je, u svom prepoznatljivom stilu, nakon projekcije,pozdravio publiku, govreći po šibenski i počevši rečenicom „Film nije za bacit,jel da nije“. „Šibenik je moj temelj, Zagreb je nadgradnja, tu je i moja Gabi koja j djelom protestantica,Berlinka, dijelom s Hvara, ali s najviše ponosi što je šibenska nevista“, kazao je Arsen s kojim Gabi ovog puta nije bile nego ga, ispričao je „čeka u  kući di ražentava i pegla“.

Zahvalio je publici što je došla na projekciju filma napominjući pola u šali da ih je moglo doći i više. Ali zaista je tako. Iako su organizatori, Muzej Grada Šibenika, Hrvatski filmcki savez i HNK  Šibenik naknadno, zbog velikog interesa, zakazali još jednu projekciju filma, u utorak, danas su mnoge fotelje u parteru, ali i dio loža ostali prazni.

 

Prikazivanje filma „Moj zanat“ uvod je u sutrašnji glavni događaj – koncert Arsena, Gabi i Matije Dedića na tvrđavi svetog Mihovila u čast Dana grada i blagdana njegovom zaštitnika svetog Mihovila. Procijenili su da ima smisla da oni  upraavo na taj dan održe koncert na novootvorenoj pozornici na tvrđavi svetog Mihovila, kako je večeras kazala Gorana Barišić Bačelić, voditeljica šibenskih tvrđava.

 

Iz kategorije: Kultura