Datum objave: 04. Rujan 2014

Svjetska ekskluziva na FALIŠ-u: Prvi puta javno izloženi crteži svjetski poznatih umjetnika

Nina Medić
Nina Medić

Najekskluzivniji događaj ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice, kako ga je nazvao sam organizator Kruno Lokotar,  izložba likovnih radova: „Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali“ iz arhive Voje Šindolića, otvorena je večeras u galeriji Matija u Šibeniku.

Riječ je o izložbi crteža koje su Voji Šindoliću, dubrovačkom pjesniku, prevoditelju i uredniku jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu „Džuboks“, poklonili njegovi dobri prijatelji, svjetski poznati američki umjetnici poput Patti Smith, Andyja Warhola, Kena Keseyja, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog… U te krugove Šindolića je uveo Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i ambasador Beat pokreta. Zajedno s njima, Šindolić je godinama nastupao u SAD-u i Europi i sustavno prevodio djela koja su obilježila prošlo, ali i ovo stoljeće.

Mnogi od umjetnika koje je Šindolić upoznao i s kojima je surađivao, usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je, prvenstveno kao prijatelj, na poklon dobio neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog kuta, govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice dvadesetog stoljeća, a večeras su po prvi puta ti radovi javno izloženi.

„Slike su godinama stajale ispod mog kreveta i evo ih danas, po prvi puta u javnosti. Ne bi ih ja nikada ni pokazao da to od mene nisu ljubazno zatražili organizatori festivala, a kada netko nešto od mene traži, ja uvijek pokušavam udovoljiti. Nadam se da će se i ubuduće događati ovako lijepe stvari. Posjetitelji večeras imaju prilike vidjeti crteže i slike mojih prijatelja i učitelja“, kazao je na otvorenju izložbe Vojo Šondolić.

Sve prisutne počastio je s nekoliko svojih pjesama koje je posvetio autorima večeras izloženih crteža. Također, otkrio je da ispod kreveta ima još crteža, tako da izložba možda dobije i nastavak.

Iz kategorije: Kultura