Datum objave: 27. Kolovoz 2014

Je li legalno izgrađena nova kripta u šibenskoj katedrali - Ministarstvo čeka odgovor Biskupije

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradnja kripte odnosno grobnice za biskupa u šibenskoj katedrali još je jedan slučaj dvojbenih zahvata na ovome spomeniku pod zaštitom UNESCO-a. Ministarstvo kulture već mjesecima ne uspijeva dobiti dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li zahvat legalno izveden. A stručnjaci upozoravaju - treba provjeriti utječe li na statiku katedrale, javlja HTV.

Šibenska katedrala sv. Jakova posljednje je počivalište biskupa već stoljećima. Kao uostalom i druge prvostolnice. No upitan je način kako je nastala kripta u jugozapadnom dijelu ovoga spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Sve je počelo, kažu u Ministarstvu kulture, prije 5 godina - sanacijom južnog zida i arheološkim istraživanjima.

Prema riječima Sanje Šaban, pomoćnice ministrice kulture - 'umjesto da se zemljani nasip vrati i zatrpa jamu koja je pritom bila otkopana - odlučilo se napraviti zid i urediti jednu prostoriju. Je li riječ o kripti, nije mogla potvrditi - jer dokumentacija o gradnji kripte - ne postoji!

A upravo je na tu činjenicu, uz potrebu ispitivanja utjecaja zahvata na statiku katedrale - upozoravalo i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra, najviše nacionalno stručno tijelo. Gradite li bilo koju podzemnu i nadzemnu etažu, to traži građevinsku dozvolu - to je neosporno. U ovom slučaju je to posebno osjetljivo jer se radi o UNESCO-ovu spomeniku', izjavio je bivši predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Dražen Juračić.

A kako je bilo moguće da se takav zahvat na UNESCO-ovu spomeniku dogodi bez znanja Ministarstva i tko je za to odgovoran - u Ministarstvu zasad, kažu, ne znaju. I već mjesecima čekaju dokumentaciju od Biskupije. Za radove koje je nadzirao šibenski konzervator pod njihovom upravom!

 

 

Iz kategorije: Kultura