Datum objave: 23. Kolovoz 2014

Revijalna večer Dalmatinske šansone:Publiku oduševili izvođači, a izvođače publika

Diana Ferić
Diana Ferić

Temperamentnom izvedbom na francuskom pjesme „White and black blues“ Sergea Gainsbourga s Eurosonga iz 1990. godine šibenska operna diva Nera Gojanović otvorila je ovogodišnju prvu Večer dalmatinske šansone koja je sadržavala upravo uspješnice s europskih festivala unazad tridesetak godina, a zatvorila ju je Emilija Kokić s pjesmom "Rock me" s kojom je njezina skupina Riva pobijedila na Eurosongu 1989. godine. Bila je to još jedna večer nostalgije i prijateljstva između izvođača i publike, da parafraziramo Arsena Dedića koji ove večeri nije bio ni u publici, ali ju Gabi Novak nije propustila.

 

Pozitivne emocije publike izazvalo je i ostalih 20 pjesama u interpretaciji mladih manje poznatih, ali i poznatih glazbenika poput Renate Sabljak koja je još jednom dokazala svoje iznimne glasovne mogućnosti pjevajući „Je Suiss Malade“ uz ovacije publike te „Ti lascero „ sa San Rema 1989. godine u duetu s isto tako popularnim pjevačem i glumcem ju mjuziklima Ervinom Baučićem ili pak veterana poput Đanija Maršana koji je otpjevao pjesmu Huga Iglesiasa „Sono un Vagabondo“ , Šibenčanina Ive Pattiere koji je publiku razgalio svojim „Da mi se vratiti“ te Đanija Stipaničeva s pjesmom „Il mondo“. Publika je dugotrajnim pljeskom nagradila i sve ostale izvođače među kojima su bili i oni iz drugih zemalja: slijepa pjevačica Bernarda Bruno koja je stigla iz Švicarske, simpatična ženska skupina The Frajle iz Novog Sada koja je Šibenčane osvojila svojom izvedbom Runjićeve „Meni tribaš ti“ koju izvorno izvodi Oliver Dragojević, Makedonka Marija Bunda, Splićanka sa stalnom adresom u Portugalu Marina Fernandez, Slovenka Nuša Derendo koja je nastupila i sama i u duetu s mladim Šibenčaninom Markom Škugorom iz klape More tako da je večerašnja večer bila internacionalna ne samo po pjesmama koje su izvođene nego i po pjevačima. Uz njih nastupili su i Ivo Županović, Ema Kuzmanić, Pamela Ramljak i Max Hozić, Giuliano i Josipa Mustač, Krešimir Perović, Ervin Fliser koji je po majci Šibenčanin, Helena Bastić, Mario Huljev i Riversice.

 

Publika je s prve večeri otišla puna pozitivnih emocija začinjenih nostalgijom, a oduševljeni su bili i izvođači.

 

„Večer je bila prekrasna. Publika je prekrasna i očito je da osjeti tko je iskren. Nije cilj samo nešto dobro otpivati. Pivati može svatko, ali publika prepoznaje priču s kojom dođeš.. Na tome sam im večeras jako zahvalan“, kazao nam je Ivo Pattiera.

„Ovo mi je prvi put da gostujem na šibenskom festivalu i iznenađen sam srdačnošću i iskrenošću publike koja očito zna prepoznati kada netko daje sve od sebe. Ovaj je festival pjevački i orkestralno na visokoj razini“, bio je prvi komentar Ervina Baučića.

„Bila sam oduševljena pozivom na šibenski festival dalmatinske šansone koji je za mene jedan od najkvalitetnijih festivala takve vrste u Hrvatskoj. Također sam oduševljena izvođačima i nije mi bilo lako nastupiti pored toliko talenata“, priznala nam je Marina Fernandez.

'Pjevam već dugi niz godina i nema jezika na kojem nisam pjevala, osim valjda kineskog. Uvijek mi je to veliko iskustvo, ali i obveza pogotovo kada pjevam na jeziku kojeg ne znam, a to je u ovom slučaju francuski koji je jako kompliciran. Pjevati na francuskom je prekrasno i s razlogom ga nazivaju jezikom ljubavi“, izjavila nam je Nera Gojanović.


Posebnu pozornost ne samo publike nego i medija večeras je izazvala Renata Sabljak, ali je ona na to vrlo skromno reagirala: „Želim se zahvaliti umjetničkom ravnatelju Festivala zbog toga što me je pozvao i što je prepoznao moj rad u kazalištu i dao mi zadatak koji sam priželjkivala. Osjećala sam da publika diše sa mnom bez obzira na to što je pjesma koju sam otpjevala bila na francuskom jeziku. Zahvaljujući šibenskom festivalu šansone na naš prostor se vraćaju kvalitetne pjesme koje trebaju kvalitetne pjevače“, ističe Renata Sabljak


Oduševljena atmosferom na prvoj Večeri dalmatinske šansone bila je i slijepa pjevačica Bernarda Bruno koja je također prvi put nastupila na tom festivalu.“Atmosfera je super, publika je odlična i ne štedi aplauz. Jedva čekam sutrašnji novi nastup“ , kazala nam je.

Posebnu pohvalu zbog svoje posvećenosti i strastvenosti zaslužio je i maestro  Danijel Marušić koji je dirigirao orkestrom. Voditelji su i ove godine Robert Ferlin i Nevena Rendeli.Sutra je na rasporedu večer novih skladbi za koju je direktor večeri šansone Branko Viljac kazao da će biti mnogostruko bolja od dosadašnjih koje su bile odlične.

U 17. godina koliko  traje šansona u Šibeniku dogodila se smjena generacija među generacijama, ali je slast nostalgije i podsjećanja na nekada popularne i omiljene kancone i šanosne  u  revijalnoj večeri ostala i dalje.

Tekst i slike: Nina Medić, Iva Prpić i  Diana Ferić

 

Iz kategorije: Kultura