Datum objave: 21. Kolovoz 2014

Šibenčani ljeto krate dobrim štivom - najtraženiji „Oklop od papira“ Igora Mandića

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljeto je razdoblje u godini kada se najviše čita što potvrđuju i Šibenčani velik broj kojih  i ovog ljeta poseže za različitim štivom u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Duge i vruće ljetne dane čitanjem knjiga krate odrasli, ali i, što posebno ohrabruje, školarci pa je Odjel za mladež u toj gradskoj knjižnici jedan od najpopularnijih.

 

Na dječjem odjelu po broju posudbi i interesu djece prednjači djelo Francesce Simon Grozni Grga i ukleta kuća, knjiga o Grgi, koji je suprotnost od svoga brata Savršenog Siniše, i njegovim pustolovinama. Ovo djelo prvenstveno je namijenjeno djeci, ali će nasmijati i roditelje. Nakon groznog Grge slijedi djelo hrvatske autorice Sanje Pilić – Maša i muzej. To je priča o djevojčici Maši koja rado voli boraviti u muzeju. Štivo Jeffa Kinneya o simpatičnom žgoljavcu –Gregov dnevnik i točka na I također se sviđa mlađim uzrastima . Četvrta najčitanija dječja knjiga je zbirka pripovijetki Brbljava Iva, domaće autorice Jelene Pervan, a na petom mjestu je Morski dnevnik Pauline P. autorice Sanje Polak. Djelo je napisano u obliku dnevnika u kojem djevojčica Paulina zapisuje svoje avanture sa školskog izleta.
 

Na odjelu za mladež najpopularnija knjiga je Tri metra iznad neba talijanskog autora Federica Moccia, ljubavna priča o Babi i Stepu i njihovim avanturama. O popularnosti ove strastvene priče svjedoči i istoimeni film. Slijedi djelo o mladoj vještici Sophie autorice Rachel Hawkins – Demonsko staklo. Po čitanosti treća knjiga je Krhka vječnost koju je napisala Melissa. Marr, a nakon nje slijedi jedno od najpopularnijih i najčitanijih djela današnjice, djelo prema kojemu je snimljen i istoimeni film – Igre gladi.
Ovu popularnu znanstveno – fantastičnu trilogiju napisala je američka autorica Suzanne Collins, a obrađuje teme poput siromaštva,posljedica rata i gladi. Peta Na top ljestvici peta knjiga je Labirint kostiju autora Ricka Riordana.
 

Najčitanija knjiga na Odjelu beletristike je Oklop od papira autora Igora Mandića, rođenog Šibenčanina.Popularna knjiga ovog odjela je i Pad divova velškog autora Kena Folletta. Djelo obuhvaća veći broj likova kroz koje pisac opisuje različita povijesna razdoblja, od Francuske evolucije do Prvog svjetskog rata. Zatim slijedi pripovijetka Dragi život autorice Alice Munro u kojoj progovara o smrti, sramu, samoći, krivnji i ljubavi. Ljubavna priča Možda nebo zna autora Guillaumea Mussea djelo je koje se također smjestilo u skupinu najposuđivanijih i najčitanijih. Priča o dvoje ljubavnika koji započinju ljubavnu vezu, ali međusobno lažu. Njihova ljubav završava tragično jer Juliettin avion eksplodira u zraku. Posljednji roman ovog odjela je roman šibenskog autora Antonija Barišića – Srest ćemo se opet.
Dobro štivo traži s ovog ljeta učestalo i na Odjelu publicistike. Prva knjiga po čitanosti je Sivi vuk : bijeg Adolfa Hitlera, dvojice publicista Simona Dunstana i Gerrarda Williamsa koja govorio o tomu da se Adolf Hitler sa svojom ljubavnicom Evom Braun nije ubio na kraju Drugog svjetskog rada već da su do 1962. godine boravio i radio u Argentini. Sljedeće traženo na tom odjelu je djelo uglednog neurokirurga i ateista Ebena Alexandera – Dokaz da postoji raj. Knjiga je nastala nakon autorovog iskustva kliničke smrti te se već dugo vremena nalazi na samom vrhu svjetskih top lista.

 

Šibenčani rado čitaju i knjigu Istine i laži o hrani, Šibenčanke Anite Šupe u kojoj ona progovara o problemima i nedostatcima moderne prehrane te nudi jednostavna rješenja za očuvanje zdravlje. Četvrta najčitanija knjiga je dramatično djelo alpinista Stipe Božića - K2 trijumf i tragedija. U toj knjizi Božić opisuje svoje penjačko iskustvo, psihički i fizički rub i njegovu borbu za život. Na petom mjestu liste najčitanijih knjiga na Odjelu publicistike je Kabinet čuda Romana Krznarića .

Tekst i slike: Iva Prpić

 

 

Iz kategorije: Kultura