Datum objave: 04. Kolovoz 2014

Bogat program ovogodišnjeg festivala "Papandopulijana Tribunj"

Nina Medić
Nina Medić

Drugu godinu za redom Općina Tribunj , Turistička zajednica Općine Tribunj i Hrvatska filharmonija organiziraju  festival „Papandopulijana Tribunj“ koje će se održati 7. i 8. kolovoza u Tribunju. Još bogatiji i raznovrsniji festival na današnjoj su press konferenciji predstavili Marijan Modrušan, umjetnički direktor festivala, Boris Ivanković, direktor TZ-a Općine Tribunj i Vito Balić, profesor na Umjetničkoj akademiji Split koja nastavlja surađivati s festivalom.

„Nakon prošlogodišnjeg uspjeha prve Papandopulijane Tribunj, ove godine smo nastavili s istim žarom te nam je zadovoljstvo najaviti još veći i bogatiji festival. Dan prije službenog otvaranja festivala, u srijedu 6. kolovoza pozivamo sve ne otvaranje izložbe „Boris Papandopulo i Tribunj“  u Kulturnom centru Tribunj s početkom u 20.30 sati. Čast mi je najaviti i jedno ovogodišnju novost, 'Papandopulijanu mladih umjetnika' koja će se također održati u srijedu 6. kolovoza  u 21.15 sati kada će koncert održati studenti glazbe Umjetničke akademije iz Splita te mladi glazbenici iz Rostocka (Hochschule fuer Musik und Theater)“, najavio je  Boris Ivanković.

„Nakon godinu dana uspjeli smo povezati nekoliko velikih kulturnih institucija kao što su Ministarstvo kulture i Umjetnička akademija Split te glazbenu školu u Rsotocku gdje je Boris Papandopulo boravio i gdje je osnovao ansambl koji ove godine dolazi u Tribunj“, kazao je Modrušan. „Boris Papandopulo cijenio je i volio Dalmaciju, a u Tribunju je proveo 16 godina i upravo zato smo odlučili organizirati ovakav festival u Tribunju“, naglasio je.

Festival se službeno otvara u četvrtak 7. kolovoza u 21 sat na trgu Škver u Tribunju. Na ceremoniji otvaranja nastupa ženski pjevački zbog 'Sveti Nikola' te Mandolinski orkestar koji djeluju pri Hrvatskom kulturnom umjetničkom društvu Tribunj. Nonett Rostock, pod umjetničkim vodstvom profesora Heinera Schindlera koncert će održati istu večer s početkom od 21.30 sati. Potom od 22 sata, plesni ansambl Sjene iz Đibenika, pod umjetničkim vodstvom Zorane Mihelčić izvest će plesnu koreografiju Horoskop.

Druga večer festivala nastavlja se koncertom Schole cantorzm Umjetničke akademija u Splitu u 21 sat, te projekcijom filma 'Pustolov pred vratima' u atriju Kulturnog centra Tribunj u 22.45 sati.  Ranije tog dana, u 11 sati u Kulturnom centru održat će se i Majstorska radionica klarineta koju će voditi profesor Heiner Schindler, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane učenike i studente.

Vito Balić naglasio je kako je Boris Papandopulo bio jedan od najplodnijih hrvatskih skladatelja te kako se stalno priča o brendiranju i traženju novih brendova, a kako je Boris Papandopulo sam po sebi bio brend i kako to treba na pravi način iskoristiti.

Današnju press konferenciju su svojim izvedbama uljepšale mlade violinistice Ana Dražinić i Petromila M. Jakas  koje su predstavile dva dueta Borisa Papandopula koji još nisu izvedeni u Hrvatskoj, a posvećeni su poznatoj glazbeničkoj obitelji Lorković iz Švicarske.

Iz kategorije: Kultura