Datum objave: 01. Kolovoz 2014

FOTO: Ansambl Lado oduševio mnogobrojnu publiku na tvrđavi sv. Mihovila

Nina Medić
Nina Medić

Ljelje, kraljice iz Gorjana otvorile su sinoć na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku kraljevski nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Lado. Sva mjesta u publici bila su popunjena, a nastup istinskih čuvara hrvatske tradicije na jedinstvenoj lokaciji privukao je raznoliku publiku. I staro i mlado sinoć je više puta spontano zapljeskalo i diglo se na noge da oda počast iznimnim pjevačima i plesačima.

Repertoar ansambla Lado bio je sinoć, kao i uvijek raznolik i reprezentativan,  pa je tako šibenskoj publici Lado priredio jedinstvenu šetnju kroz  narodne plesove i pjesme iz svih hrvatskih regija; Krka, Primoštena, dijelova Slavonije i Dubrovnika. Od Ljelja, plesa ladarki, krčkog tanca, prigorskih plesova, primoštenskog kola do bunjevačkog momačkog kola, linđa...

Publici ni nakon otplesanog repertoara nije bilo dosta, pa su uspjeli izmamiti još dva dodatna plesna nastupa čime je zaključena sinoćnja folklorna poslastica.

Ansambl Lado uvelike je zaslužan za to što je Hrvatska tradicija prepoznata u svjetskim razmjerima kao raskošna i jedinstvena. Od osnutka 1949. godine kao profesionalni folklorni ansambl imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta. Ansambl posjeduje jedinstvenu kolekciju od preko 1200 kompleta izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha, a upravo tako bilo je i sinoć u Šibeniku.

Iz kategorije: Kultura