Datum objave: 31. Srpanj 2014

"Krapanj jučer i danas" Zdenka Zjačića u Muzeju - uljari sv. Lovre na Krapnju

Diana Ferić
Diana Ferić

"Krapanj jučer, danas..." naziv je izložbe crno - bijelih fotografija poznatog šibenskog fotografa Zdenka Zjačića koja je otvorena u iznimno ugodnom i  autentičnom prostoru stare krapanjske uljare koju je obitelj Tudić  preuredila i u njoj otvroila  u Muzej - uljaru svetog Lovre. S  obzirom na motiv fotografije su u tom prostoru  pronašle pravi "dom".

Na njima su ovjekovječeni Krapanj i njegovi žitelji unazad tridesetak godina. Izložbu je organizirao Foto klub Šibenik, a na otvaranju su o njoj govorili slikar Ante Bergam i Zdenka Bilušić koja je istaknula kako je Krapanj, iako malen i kopnu  najbliži  otok velika i jedinstvena tea u svakom smislu.

"Ovaj Zjačićev ciklus kao is svi prethodni nastajao je godinama. Kontinuirani fotografski zapis nastajao  je kroz nekoliko desetljeća i iskorak je proti globalizma i uniformizma koji nas pretvara u bezličnu homogenu masu bez identiteta. Fotograf je to koji bilježi utočišta i materijalne simbole jednog vremena i kulture koja neumitno i pred našim očima prolazi i nestaje", kaže o izloži Zdenka Bilušić.

Primjerila je kako na portreti starih  Krapljanki i Krapljana prikazuju prostor i vrijeme ispunjeno čekanjem . "Tu svi nešto čekaju. Oni mladi čekaju da stasaju i otisne se vjerojatno u svijet,a stari čekaju konačni oproštaj i sabiru sjećanja", kazala je na otvaranju izložbe koje je bilo odlično posjećeno.

Na Zjačićevim  fotografijama su prikazani detalji s Krapnja koji su preživjeli, ali i mandroči, male luke za brodice kojih više nema...

Zdenko Zjačić je na otvaranju svoje izložbe kazao kako ne bi želio da se njegove fotografije  shvate kao deprimirajuće već kao svjedočanstvo o jednom vremenu."To su moje impresije o onomu što sam na Krapnju zetekao sedamdesetih godina prošlog stoljeća i što me intrigira danas", kazao je Zjačić.

Zjačić, po struci inženjer strojarstva  bavi se fotografijom od 1958 godine , a do sada je ima niz samostalnih i skupnih izložaba.

 

Iz kategorije: Kultura