Datum objave: 28. Srpanj 2014

Otvoren Šibenski plesni festival: 350 plesača iz Hrvatske i inozemstva gostuje u Šibeniku

Nina Medić
Nina Medić

Plesnim izvedbama  'Inside the Walls' Dubrovnik Dance Theatre-a i 'Taboo' Profesionalnog plesnog ansambla  Kelkope iz Zagreba večeras je u  Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik otvoren četvrti po redu Šibenski plesni festival.

Plesni festival traje do 2. kolovoza, a svake večeri plesači, plesni ansambli,  voditelji  plesnih studija  i koreografi   predstavit će  svoja umjetnička ostvarenja  na Trgu Republike Hrvatske, ispred šibenske katedrale . Također, u sklopu festivala svakodnevno će se u Gimnaziji Antuna vrančića održavati plesne radionice u organizaciji Plesnog ansambla Kelkope i Zagreba. Otvorenje festivala je zbog mogućnosti kiše večeras prebačeno u HNK Šibenik. Više o samom festivalu rekla je Zorana Mihelčić, voditeljica Plesne udruge Sjene koja je organizator festivala.

„Plesna udruga Sjene, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika, naš partner Hrvatsko narodno kazalište Šibenik i profesionalni plesni ansambl Kelkope iz Zagreba zajedno smo osmislili ovaj festival kao jednu pola edukativnu i pola revijalnu manifestaciju. Dakle, kroz tjean dana u Gimnaziji Antuna Vrančića održavat će se Master klas plesne radionice koje vode renomirani plesni pedagozi iz Hrvatske ali i iz inozemstva gdje se uče i njeguj svi plesni izričaji osim street dance-a, i klasičan balet, jazz dance, moderan suvremeni ples. Navečer na Trgu Republike kod katedrale imamo prilike vidjeti revijalni program, dakle ono što studiji, ansambli, profesionalci i slobodni umjetnici tijekom godine rade.

Svake godine imamo sve više mladih plesača, to su dakle plesači od 13 do 30 godina koji se žele više educirati i tehnički napredovati. Ljetno doba im je savršena prilika da se i odmaraju uživajući kod nas u Šibeniku, ali i da rade. Kroz ovaj tjedan kroz Šibenik će, što kroz radionice u Gimnaziji, što nastupajući proći oko 350 plesača  većinom iz Hrvatske, ali ima ih i iz inozemstva“, najavila je Zorana Mihelčić.

Otvorenju festivala u HNK-u prisustvovala je i Mirijana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika. "Prekrasno je gledati radost i veselje koje sveke godinu ispuni pozornicu ispred šibenske katedrale za vijeme Šibenskog plesnog festivala. Uvijek se divim talentiranim plesačima i scenskim umjetnicima koji svoje vještine razvijaju često se odričući nekih blagodati koje mladist nosi. Nadam se da će tijekom svog boravka u Šibeniku stići uživati i u ljepotama grada te da će prenijeti svoje dojmove kada se vrate kući", kazala je Mirijana Žurić.

Šibenski plesni festival jedini je u ovom dijelu Europe koji u svom sadržaju nudi vrhunsku plesnu edukaciju za mlade plesače, pod vodstvom renomiranih plesnih pedagoga, cjelodnevno druženje, zabavu i odmor. 

Sve izvedbe na festivalu možete pogledati besplatno. Program će u slučaju nepovoljnih prilika biti prebačen u prostorije HNK-a Šibenik.

Iz kategorije: Kultura