Datum objave: 16. Srpanj 2014

Baletna noć pod zvijezdama na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Baletni ansambl HNK Split izveo je sinoć na tvrđavi svetog Mihovila  balete “Bolero” i “Carmen" u koreografiji Valentine Turcu. Bila je to prva baletna izvedba na toj nedavno otvorenoj pozornici, a  ispraćena je ovacijama publike, priopćili su iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava
Muzeja grada Šibenika.

 

 Uloge su tumačili solisti splitskog Baleta, u Boleru sedam plesačicai sedam plesača utjelovljuju neimenovane parove koji se vođeni neponovljivom, emocijama nabijenomRavelovom skladbom u strasnoj gradaciji susreću, upoznaju, traže, i razilaze.

 

U pauzi između dva djela publika je imala prilike uživati u tangu uz glazbu Astora Piazzolla, argentinskog kompozitora čiji je opus izazvao revoluciju u tradicionalnom tango stilu. Njegov stil “nuevo tango” kao posebno iznenađenje publici najavio je ravnatelj baleta splitskog HNK Dinko Bogdanić, koji je ujedno posjetitelje vodio kroz cijeli program.

 

U Carmen je naslovnu ulogu tumačila Elena Nikolaeva, u ulozi Don José-a nastupio je Remus Dimache dok je ulogu Escamilla tumačio  Mihai Mezei.

 

Iz kategorije: Kultura