Datum objave: 05. Lipanj 2014

Prva izložba o Šibeniku u Prvom svjetskom ratu s bogatom arhivskom građom

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba „Šibenik u Prvom svjetskom ratu“ otvorena je večeras u Muzeju grad Šibenika ,a priredio ju je Državni arhiv u Šibeniku povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i prigodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. lipnja.
 

 

To je prvi put da se u Šibeniku javno prezentiraju zbivanja iz Prvog svjetskog rata i arhivska građa na tu temu. Na izložbi je prikazan život grada od 1914. do 1918. godine kroz različite arhivske dokumente (fotografije, razglednice, novinske članke, proglase, službene i osobne dokumente) i muzejsku građu. Događanja su prikazana kronološki od sarajevskog atentata 1914. do ulaska talijanske vojske u Šibenik u studenome 1918.

 

Arhivski dokumenti korišteni na ovoj izložbi potječu iz Državnog arhiva u Šibeniku, Državnog arhiva u Zadru, Hrvatskog državnog arhiva, Historijskog arhiva u Sarajevu, Gradskog muzeja Drniš, Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ te jedne privatne zbirke.

 

Odabirom raznolikog materijala izložba na slikovit način približava šibenskoj javnosti ratne godine u gradu Šibeniku s osvrtom na gospodarski, društveni i kulturni život. Premda Šibenik nije izravno osjetio posljedice velikih ratnih djelovanja iz njegove su Ratne luke izvođene ratne akcije, a u njegovoj neposrednoj blizini odvijala su se i aktivna ratna djelovanja.
Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja 2014.

Iz kategorije: Kultura