Datum objave: 29. Svibanj 2014

Maja Laurić i Udruga građana Kulturni krug pozivaju šibenske umjetnike na suradnju

Nina Medić
Nina Medić

Nakon 13 godina života u Italiji Šibenčanka Maja Laurić odlučila se na povratak u svoj rodni grad gdje je svoje iskustvo stečeno u kulturnim krugovima odlučila iskoristiti te je pokrenula kulturnu udrugu koja želi pomoći lokalnim umjetnicima da njihove ideje dospiju i na inozemno tržište.

Udruga građana Kulturni krug osnovana je s ciljem okupljanja mladih neafrimiranih umjetnika i ostalih talentiranih osoba kako bi putem različitih tehnika rada samostalno izrazili svoje umjetničke zamisli. „Naša je namjera realizirati projekte koji će okupiti što veći broj različitih umjetnika, bez obzira na umjetničku disciplinu kojom se bave, te plasirati zajedničke proizvode na inozemno, a prvenstveno talijansko tržište. Također želimo dovesti u Šibenik inozemne goste koji će biti predavači na našim radionicama i na taj način pružiti priliku mladim Šibenčanima da upoznaju afirmirane umjetnike i uče od njih,“ pojasnila je Maja Laurić , predsjednica udruge.

 „Već duže vrijeme razmišljam o pokretanju vlastitog posla u Šibeniku, a uz firmu sam odlučila osnovati i kulturnu udrugu jer mislim da svojim iskustvom i kontaktima u inozemstvu mogu pomoći lokalnim umjetnicima da se probiju na često vrlo zahtjevno inozemno tržište. U susjednoj Italiji umjetnički i estetski standardi su iznimno visoki. Osim toga imam veliko iskustvo u radu s projektima financiranim od strane EU, te želim svoje znanje staviti na raspolaganje drugima. Mnogi šibenski umjetnici imaju odlične ideje i želja im je aplicirati za natječaje financirane od strane Unije, ali u nedostatku iskustva ne znaju ni sami odakle bi počeli“ kaže nam Maja Laurić.

U Italiji je magistrirala multimedijalne komunikacije na Sveučilištu u gradu Perugi, a potom radila na projektima financiranim od strane EU u agenciji specializiranoj za programe za cjeloživotno obrazovanje. Uz fakultet i posao cijelo vrijeme se bavila modernim i suvremenim plesom te „Tanzeteather“ smjerom koji spaja ples i dramatične elemente.

Maja kaže kako je ugodno iznenađena velikim brojem mladih umjetnika u Šibeniku koji su već stupili u kontakt s udrugom, pokazali svoje radove i iskazali želju za suradnjom. „Moram dodati da su neki od radova na jako visokoj razini, dok kod drugih produkcija nije uvijek najbolja, a razlog tome nije kreativne već financijske prirode. Osim toga mladi se često žale i na nedostatak uvjeta i prostora za okupljanje i rad“.

Što se tiče suradnje s drugim udrugama Maja izdvaja Udrugu Phasma, koju smo već predstavili na ŠibenikNews portalu, čiji je osnivač fotograf Valentino Dražić Celić također dugi niz godina radio u Italiji, točnije u Milanu a i sam se tek nedavno vratio u Šibenik, te ih je zajedničko iskustvo dugogodišnjeg života u Italiji i poznanstvo s nizom talijanskih umjetnika navelo da počnu razmišljati o organizaciji hrvatsko-talijanske platforme za suvremenu umjetnost za čiju su realizaciju već pronašli i nekoliko sponzora.

„Smatram da je upravo suradnja ključna u ovim kriznim vremenima kada je kultura često prva na udaru niza rezova, a i sama publika je sve češće primorana odreći se odlaska na kazališnu predstavu ili koncert. Iz vlastitog iskustva mogu reći da se puno lakše probiti ukoliko se kvalitetno surađuje jer se na taj način mogu realizirati kompliciraniji, konkurentniji i veći projekti koje bi često bilo nemoguće samostalno ostvariti“ dodaje Maja.

„Trenutačno smo u pripremama za izradu videospota u svrhu promocije Udruge te nam nedostaje još jedna plesačica suvremenog plesa pa stoga pozivam zainteresirane plesačice da nam se jave. Svi koji su zainteresirani za suradnju, razmjenu iskustava i druženje mogu nas pronaći na Facebooku, a ovim putem želim i zahvaliti svima koji nas podržavaju“ poručuje Maja Laurić.

Iz kategorije: Kultura