Datum objave: 23. Svibanj 2014

Nakon 10 godina renesansni grbovi ponovno krase tvrđavu sv.Mihovila

Nina Medić
Nina Medić

Renesansni grbovi na pozornici sv. Mihovila koji prije 10 godina skinuti zbog restauracije danas su vraćeni na svoju izvornu poziciju.

Tri renesansa grba, centralni mletački s prikazom venecijanskog lava te bočni, zapovjednika tvrđave i zapovjednika grada, iz 16. stoljeća skinuta su s sjevernog bedema tvrđave sv. Mihovila 2004. godine kada su na tvrđavi bili radovi.

„Grbovi, koji imaju iznimnu vrijednost , to je zapravo najznačajnija heraldička kompozicija u gradu,  tada su bili u jako lošem stanju“ pojasnio je Ivo Šprljan, konzervator koji je nadzirao i pokrenuo cijeli proces.„Za njihovu restauraciju trebalo je uložiti 20.000 eura te smo za to morali naći sponzora.  Grad Šibenik u to vrijeme nije mogao pokriti cijeli iznos već je mogao financirati samo dio procesa obnove- demontiranje i prijevoz.  Sve je rađeno u sklopu programa STANADI Konzervatorskog odjela u Šibeniku, orijentiranog na detalje„.

Od tada grbovi su bili u restauratorskoj radionici „Krševan“ d.o.o. iz Zadra. 2008. godine Konzervatorski odjel napokon uspijeva naći sponzora, talijansku pokrajinu Venetto koje je imala fond iz kojeg se financira obnovu arhitektonskih detalja koji su bili u sastavu Venecijanske Republike. „Međutim, zbog nesporazuma od strane tadašnje Gradske uprave i Talijana, ta donacija nije došla do cilja i obnova grbova je opet stala“, pojašnjava Šprljan.

Napokon, aktualna Gradska vlast prepoznala je vrijednost i važnost projekta te su u sklopu obnove tvrđave sv. Mihovila obnovljeni i grbovi. Tako je danas napokon obavljena montaža renesansnih grbova  te oni ponovno krase sjeverni bedem tvrđave.

Iz kategorije: Kultura