Datum objave: 21. Veljača 2014

Uspješna premijera "Velikih manevara u tijesnih ulicama" obojice Brešana

Diana Ferić
Diana Ferić

„Ivo, Ivo“ skandirali su Ivi Brešanu, doajenu hrvatske književnosti večeras u foajeu šibenskog kazališta na domjenku koji je održan nakon uspješne premijere njegovog komada „Velik manevri u tijesnim ulicama“ u režiji njegovog sina Vinka Brešana. Zbog dvojice Brešana koji su u nju „umiješali svoje prste“ pa k tomu još na daskama šibenskog teatra predstava je izazvala  posebno zanimanje javnosti. Večerašnjom premijerom svi su bili zadovoljni – glumci, redatelj, autor teksta, dramaturginja Željka Udovičić i na kraju što je najznačajnije – publika koju je predstava nasmijala do suza, a svi koji su u njoj sudjelovali nagrađeni su dugotrajnim pljeskom. U svom poznatom skromnom stilu, Ivo Brešan koji se na kraju pojavio na sceni sa svim sudionicima, novinarima je kazao kako mu se čini da je ova šibenska predstava vjernija njegovom originalnom tekstu od one koja je izvedena prije više od 30 godina u zagrebačkoj „Komediji“, a pohvalio je sve glumce koji su na iznijeli na visokoj razini. To je inače, jedno od rijetkim njegovih djela  u kojima je radnja smještena u Šibenik.
Vinko Brešan je kazao kako nikad ne gleda premijere svojih kazališnih predstava jer da za njega posao redatelja prestaje nakon generalne probe i da je sve ostalo na glumcima, ali je nakon predstave čuo vrlo pozitivne dojmove i komentare o njoj. Iznimno je zadovoljna i Nera Gojanović, ravnateljica HNK Šibenik i glumcima i svim ostalim što čini predstavu i pokazalo se, kazala nam je, da je šibenski teatar dobio još jednu predstavu s kojom može stati u bok s većim kazališnim kućama.
U predstavi glume Franka Klarić, Jakov Bilić , Mate Gulin Marija Škaričić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, i Marinko Prga koji su oduševljeni reakcijama publike. Treba istaknuti i profesora glazbe Borisa Plazibata koji je vrlo upečatljivo , svojim glazbenim sekvencama, bez izgovorene riječ povezivao radnju i unosio živost.
U „ Manevrima u tijesnim ulicama“ Brešan se se naslonio na svog omiljenog klasika Shakespearea, a kao polazište poslužila mu je njegova Ukroćena goropadnica.
Radnja te komedije – burleske smještena je 20 – tih  godina prošlog stoljeća u Šibenik, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Kroz niz komičnih situacija susrećemo čitavu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša... uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bespoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju,a sve je  ovog puta u funkciji ljubavnih, a ne političkih spletki.

Iz kategorije: Kultura