Datum objave: 31. Siječanj 2014

Nakon doze kulture Šibenčani se osladili obrokom galijota

Nina Medić
Nina Medić

Ovogodišnja Noć muzeja opet je okupila velik broj posjetitelja u Muzej grada Šibenika koji su nakon predavanja Nikice Vučenovića o Lepantskoj bitci i šibenskim galijotima imali priliku i okusiti  jedan njihov  tipičan obrok. Fažol, panceta, kapula, crvena paprika i kadulja kao čarobni sastojak koji smo uspjeli otkriti od Željka Krnčevića, poznatog po kulinarskoj emisiji Gurmanske čakule,  pokazali su se kao kombinacija za prste polizati. A neki su upravo to i učinili, a onda zatražili još jedan tanjur.

Podatak da su šibenski galijoti imali dnevni slijed od pancete, fažola, baškota i crnog vina pronašao je sam Nikica Vučenović  proučavajući njihov život i navike.

„Sam proces kuhanja trajao je 2 i po' sata, a još toliko trebalo nam je da pripremimo i nasjeckamo sve sastojke.  Fažol smo u vodi namakali zadnja dva dana. Mi smo recept ipak malo modificirali pa smo dodali još malo mrkve, slatke crvene paprike i kapulu, a na kraju smo dodali i listiće kadulje. Čisto da malo intenziviramo okuse“, otkrio nam je Krnčević. Od njega doznajemo da je kadulja prije bila jako cijenjen začin, kojeg su Šibenčanke u prošlosti koristile u nedostatku drugih začina. „Stari Rimljani su otkrili kadulju kao lijek, a gladijatori su je koristili da im da snagu. Konzumirali bi se s lećom i maslinovim uljem.“

Ivica Stočić, u krugu prijatelja znan kao šibenski gurman otkrio nam je točnu količinu sastojaka: 15kg pancete, 30kg fažola i 10kg kapule. Obrok su pripremali u restoranu Peškarija, a veliki kotao u kojem se sve to krčkalo ustupila je Udruga obrtnika Šibenik.

Iz kategorije: Kultura