Datum objave: 07. Studeni 2012

Šibenčanin Josip Roca proslavio 65 godina likovnog umjetničkog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati slikar Josip Roca, rođeni Šibenčanin i jedan od utemeljitelja Međunarodnog dječjeg festivala proslavio je večeras u  Zagrebu, u  Domu hrvatskih likovnih umjetnika 90 godina života i 65 godina kontinuiranog likovnog umjetničkog i pedagoškog rada. O značajnom doprinosu profesora Josipa Roce, akademskog slikara i likovnog pedagoga govorili su: prof. Peruško Bogdanić, prof.Darko Schneider, prof.dr.Mirna Flögl – Mršić, dr. Tomislav Premerl, prof. Danijel Žapčić, prof.dr. Valentin Puževski, prof.dr. Dragutin Rosandić, prof.dr. Ljubomir Radovančević, Mario Antonini, prof. Vladimir Kuharić. To su događanje organizirali Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatsko društvo vizualne likovne kulture, Društvo Šibenčana i prijatelja Šibenika u zagrebu, Kulturno umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić" i Društvo zagrebačke klasične gimnazije. 
Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović uputio je  danas čestitku  Josipu Rocu u kojoj je napisao "Vi ste svojim radom, kao likovni pedagog i slikar, zadužili hrvatsku kulturnu i stručnu javnost, institucije i pojedince, kao i brojne građanske udruge, a svoj rodni grad Šibenik, kao jedan od utemeljitelja Međunarodnog dječjeg festivala koji se održava već 52. godine, čime ste otvorili vrata njegovom međunarodnom značenju, pozornici na kojoj se izmjenjuju brojne generacije djece iz cijelog svijeta":
Profesor Roca Šibeniku donirao je  Gradu Šibeniku 350 likovnih djela iz svog bogatog umjetničkog opusa koja su građani imali priliku vidjeti u četiri šibenska izložbena prostora kroz četiri izložbe.

Josip Roca rođen je u Šibeniku 1922. godine, a akademsko obrazovanje stekao je u Zagrebu. Kontinuirano radi u području likovnog odgoja i obrazovanja, a od 1979. do umirovljenja bio je redovni profesor metodike likovnog odgoja na Zagrebačkoj likovnoj akademiji. Svojim angažmanom na tom području utjecao je na naraštaje hrvatskih umjetnika. Autor je ciklusa svjetskih izložbi dječjih radova i stalni suradnik Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

U svojoj bogatoj karijeri samostalnog umjetnika Josip Roca sudjelovao je na najvećim umjetničkim manifestacijama, Venecijanskom bijenalu, svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu, a svoja djela izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Europi i Hrvatskoj.

FOTO:Arhiva

 

Iz kategorije: Kultura