Datum objave: 15. Listopad 2012

Otvorena izložba nalivpera kolekcionara Zlatka Jurića

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od stotinu primjeraka nalivpera i različite opreme za pisanje tintom glavni su eksponati jedinstvene izložbe koju je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić sinoć otvorio šibenski kolekcionar Zlatko Jurić. 

 

Izložba nalivpera, tintarnica, starih štila s perima i ranih primjeraka penkala sadrži tek trećinu zbirke koju je Zlatko Jurić stvara još od 1968. godine. Uz veći broj izloženih nalipera priloženi su i tekstovi koji su njima napisani ili priče o njihovom podrijetlu i sudbinama. Pozornost privlače nalivpero kojim je pisao književnik Ivo Brešan, drvno nalivpero iz ostavštine obitelji Krvavica te posebice štilo s perom i tintarnicom kojim se služio znameniti predsjednik županijskog suda u Šibeniku Srećko Berlengi, a koje je Zlatku Juriću ustupio aktualni predsjednik suda Sanibor Vuletin.

Osim nalivpera poznatih šibenskih kulturnih, javnih radnika, pisaca i novinara na izložbi „Nalivpera i prateća oprema“ moguće je vidjeti rijetke primjerke nekada vodećih proizvođača tih naprava za pisanje poput „Pelikana“ TOZ-a ili „Parkera“, talijanska dizajnerska nalivpera te vrhunske primjerke ekskluzivnih unikatnih nalivpera koje proizvodi zadarska tvrtka „Jagoda“. Posjetitelji ove izložbe kakva još nije viđena ni u Šibeniku ni u Hrvatskoj, mogu vidjeti i kemijske olovke koje je izumio i patentirao slavni Zagrepčanin Slavoljub Penkala.

Ovom izvrsnom izložbom Zlatko Jurić je više nego ugodno iznenadio šibensku  javnost, a njeno pomalo samozatajno otvorenje, na kojem je pjesnik Dinko Škevin pročitao stihove posvećene nalivperu, pretvorilo se u prvorazredni društveni događaj.

Iz kategorije: Kultura