Sidebar Menu

Datum objave: 23. Travanj 2012

Druženje s Ivom Brešanom u "Noći knjige" u knjižari Matica

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavljanje najvećeg živućeg hrvatskog književnika Ive Brešana, večeras u knjižari Matica u Šibeniku, povodom manifestacije "Noć knjige" izazvalo je veliko zanimanje šibenskih ljubitelja knjige i lijepe riječi. Večer je vrlo vješto i zanimljivo, kao moderator, vodio njegov prijatelji i dugogodišnji kolega profesor Pero Mioč, a najupečatljiviji dio razgovora bila su njihova sjećanja na zgode i nezgode i političke implikacije u vezi s Brešanovim prvim djelom "Hamlet u Mrduši Donjoj". Šibenčani su prvi put mogli čuti kako to je djelo bio iznimno popularno u Poljskoj gdje je Brešan bio kultni autor i kako je među poljskim kazalištima pitanje prestiža bilo postaviti na scenu Brešanove komade. U odgovoru na Miočevo pitanje zašto više ne piše komade slične "Hamletu u Mrduši Donjoj" koji je oštra kritika režima i društvenih okolnosti iz tog vremena  Brešan je kazao kako u Hrvatskoj više ne može pronaći, kao okosnicu, takvu priču, jer je naša stvarnost  i u tom smislu bezlična i neinspirativna.  Među gostima te uspjele književne večeri bio je i Stjepan Gulin, šibenski pjesnik, dobitnik ovogodišnjeg Goranovog vijenca, jedini ŠIbenčanin koji je do sada dobio tu prestižnu nagradu. 
Istodobno s književnom večeri u knjižari Matica održavao se i bogati program "Noći knjige" u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić te u knjižari Algoritam.   

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam